Eveniment

Presiunea pe bugete determina tot mai multe firme private sa renunte la acordarea primelor de Paste. Cum comentati?

Presiunea pe bugete determina tot mai multe firme private sa renunte la acordarea primelor de Paste. Cum comentati?
15.04.2009, 00:00 28

Doar angajatii care au prevazute astfel de sume in contractele colective de munca au sanse sa mai primeasca prime de Paste anul acesta, in conditiile in care angajatorii sunt obligati sa isi respecte obligatiile asumate.

„Anul acesta, in ton cu reducerea bugetelor, fie nu se mai acorda deloc prime de Paste sub forma de bani, fie se opteaza pentru mici cadouri. Companii incearca sa faca orice pentru a nu cheltui bani. In incercarea de a nu scadea salariile si de a nu face restructurari, taie costurile de unde se poate, iar primele sunt o optiune", spune Oana Datki Botolan, country manager al Consulteam, compania care reprezinta la nivel local gigantul mondial de consultanta in resurse umane Mercer.
 
300 de lei, valoarea medie a primei
Primele de Paste nu reprezinta un beneficiu tipic in randul companiilor private. Dintre companiile participante la studiul Paywell, realizat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC), in ultimii ani circa 30% au oferit prime, in 2008 valoarea medie fiind de 300 de lei. Dintre firmele in care se regaseste acest beneficiu, majoritatea (70%) sunt din productie unde exista sindicate si contracte colective de munca la nivel de unitate. „Tocmai din acest motiv, o mare parte din companii isi mentin practica si anul acesta, fiind nevoite sa respecte obligatiile contractuale fata de angajati, cu atat mai mult cu cat primele de sarbatori sunt bugetate ca parte fixa a pachetului de compensatii. In unele cazuri, valoarea efectiva a fost renegociata sau a fost restransa plaja angajatilor carora li se ofera", explica Ruxandra Stoian, director servicii de consultanta in resurse umane in cadrul PwC.
Spre exemplu, in cadrul Romtelecom, care are circa 10.000 de angajati, acordarea de prime de Paste este prevazuta in contractul colectiv de munca. „Vom acorda si in acest an prime de Paste", spune Anca Georgescu, director executiv de resurse umane al Romtelecom, fara a preciza valoarea acestora.
Exista insa si companii care nu acorda in mod traditional prime de Paste. „Practica primelor de Craciun si de Paste este usor depasita. Nu acordam nici in anii trecuti astfel de prime, ci bonusuri de performanta, de doua ori pe an", afirma Iulia Dinu, HR manager al lantului hotelier Continental Hotels, care numara circa 1.000 de angajati in Romania.
Cele mai apreciate beneficii in cadrul celei mai mari banci din sistem, BCR, sunt asigurarea medicala in sistem privat, prima de Craciun, prima de vacanta si facilitatile de creditare pentru proprii angajati. „Nu acordam si nu am acordat nici pana acum angajatilor asa-numitele «prime de Paste». Nu avem o astfel de clauza in contractul colectiv de munca. Acordam insa prima de vacanta si prima de Craciun", spune Andreea Voinea, director executiv resurse umane in cadrul BCR.

Nu sunt o prioritate
Specialistii in resurse umane sunt de parere ca neacordarea primelor de Paste nu va avea impact semnificativ asupra motivatiei angajatilor. „In firmele mici, nici nu exista tipul acesta de asteptare din partea salariatilor. Oamenii, mai degraba, se uita la securitatea locului de munca", comenteaza Iuliana Stan, business business manager in cadrul Human Synergistics, companie care se ocupa de diagnosticarea culturii in organizatii. Bonusurile si beneficiile au castigat tot mai mult teren in structura pachetului salarial in ultimii ani, potrivit studiului PayWell-Salary and Benefits 2008, realizat de PwC. Daca in 2004 salariul fix reprezenta 75% din pachetul salarial, datele din acest an arata ca salariul fix a ajuns sa reprezinte doar 65% din venitul lunar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO