Eveniment

Preţul cărnii de porc la poarta fermei a crescut cu 17% de la începutul anului. Ioan Ladoşi (APCPR): „Purcelul de 25 de kilograme pe care noi îl îngrăşăm a ajuns la un preţ record de 85 de euro“

Românii consumă peste 31 de kilograme de carne de porc pe an, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, faţă de 23 kilograme carne de pasăre sau doar 2,2 kilograme de carne din specia ovine şi caprine

Românii consumă peste 31 de kilograme de carne de porc pe an, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, faţă de 23 kilograme carne de pasăre sau doar 2,2 kilograme de carne din specia ovine şi caprine

Autor: Roana Rotaru

19.04.2017, 00:07 2525

„Oamenii îşi cumpără o pulpă de miel de Paşte, dar carnea de porc şi micii merg în paralel“, spune Ioan Ladoşi, preşedintele APCPR.

Preţul cărnii de porc la poarta fermei a crescut cu 17% de la începutul anului până în prezent, de la 4,7 lei pe kilogram în viu în ianuarie 2017 la 5,5 lei pe kilogram în aprilie, potrivit lui Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), care pune această creştere pe seama creşterii preţului purceilor de îngrăşat, dar şi pe un deficit de purcei şi de carne de porc înregistrat la nivelul UE.

„Purcelul de 25 de kilograme pe care noi îl îngrăşăm a ajuns la un preţ record de 85 de euro, un preţ extrem de scump. Anul trecut preţul era la jumătate. Acum trei luni preţurile erau decente de 50-55 de euro per purcel, şi chiar şi atunci au fost crescători care au spus că amână să cumpere până mai scade preţul. Aceia sunt porcii care trebuia acum să ajungă în abatoare. În întreaga Europă exista un deficit de purcei. În România, noi nu producem purcei, noi îi îngrăşăm“, a declarat pentru ZF Ioan Ladoşi.

Pentru ca un proc să ajungă de la 25 de kilograme la peste 100 de kilograme, pentru a putea fi trimis la abator, sunt suficiente 100 de zile, potrivit preşedintelui APCPR.

Potrivit cotaţiilor bursiere de la Bursa de la Chicago, carnea de porc în viu se vindea la un preţ de circa 5,8 lei pe kilogram la data de 7 aprilie 2017, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezoltării Rurale (MADR), cele mai recente date publicate de MADR.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro