Eveniment

Preţul gazelor pentru populaţie rămâne neschimbat,dar companiile vor plăti din iulie cu 10% mai mult

Preţul gazelor pentru populaţie rămâne neschimbat,dar companiile vor plăti din iulie cu 10% mai mult

Autor: Carol Dan

24.06.2011, 16:39 402

Preţul gazelor naturale achitat de populaţie şi producătorii deenergie termică va fi menţinut până la 1 iulie 2012, darconsumatorii industriali vor plăti cu 10% mai mult începând de la 1iulie 2011, a anunţat, vineri, Autoritatea Naţională deReglementare în domeniul Energiei (ANRE).

"Comitetul de reglementare ANRE a aprobat menţinerea la nivelulactual a preţurilor finale reglementate aferente consumatorilorcasnici şi producătorilor de energie termică, numai pentrucantitatea de gaze utilizată la producerea de energie termică, încentralele de cogenerare şi în centralele termice, destinatăconsumului populaţiei", se arată într-un comunicat alAutorităţii.

Decizia a fost luată vineri.

Totodată, preţul final reglementat al gazelor "creşte în mediecu circa 10% pentru consumatorii non-casnici, cu excepţiaproducătorilor de energie termică, pentru cantitatea de gazenaturale utilizată la producerea de energie termică în centralelede cogenerare şi în centralele termice care este destinatăconsumului populaţiei, începând cu 1 iulie 2011".

ANRE motivează decizia majorării preţurilor gazelor pentrusectorul industrial prin creşterea preţului gazului din import dela 290 dolari la 460 dolari pe 1.000 de metri cubi şi demodificarea structurii amestecului de gaze care intră în componenţacostului unitar al gazului (CUG).

CUG destinat consumatorilor non-casnici va fi calculat pe bazaunei structuri a amestecului ce va conţine 77% gaze din producţiainternă şi 23% gaze din import.

De asemenea, CUG destinat consumatorilor casnici va fi calculatpe baza unei structuri a amestecului ce va conţine 89% gaze dinproducţia internă şi 11% gaze din import.

Cea mai recentă modificare a preţului gazelor naturale a fostefectuată de ANRE în 1 iulie 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO