Eveniment

Preţul la gaze îngheaţă un an. La energie urmează scumpiri

Preţul la gaze îngheaţă un an. La energie urmează scumpiri

Autor: Carol Dan

19.03.2012, 00:03 273

Preţul gazelor naturale pentru populaţie va fi îngheţat până la finele lunii martie 2013, odată cu prelungirea cu un an a unui ordin prin care s-a stabilit că tarifele nu se modifică în perioada 1 iulie 2011-31 martie 2012.

Pe partea de energie electrică, un document oficial relevă că tarifele reglementate la electricitate vor fi eliminate în şase etape pentru consumatorii industriali, procesul urmând a se finaliza în 2014, şi în zece etape, până în 2017, pentru consumatorii casnici.

Guvernul va elimina însă începând cu anul viitor şi tariful social care protejează încă familiile sărace de facturi ridicate la energia electrică.

Pentru început, eliminarea tarifelor reglementate la energie electrică va avea un impact limitat asupra facturilor plătite de populaţie şi de companiile care încă nu au intrat în piaţa concurenţială a energiei, creşterile de preţ fiind de aproximativ 2% pentru firme şi 1% pentru casnici în primele etape de liberalizare din 2012, respectiv 2013.

La finalul perioadei în care se va face trecerea de la regimul reglementat la cel de piaţă, preţul energiei s-ar putea însă dubla, având în vedere şi impactul schemelor de sprijin pentru energia verde sau al costurilor cu emisiile de CO2.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO