Eveniment

Preţul pătit de bănci pentru salvarea Europei: 140 de miliarde de euro

Preţul pătit de bănci pentru salvarea Europei: 140 de miliarde de euro

Foto: Gerard Cerles / AFP

Autor: Alexandru Matei

23.10.2011, 13:17 474

Liderii europeni ameninţă să declanşeze un default formal al Greciei dacă băncile refuză să accepte pierderi de până la 140 de miliarde de euro prin ştergerea a cel puţin jumătate din valoarea titlurilor elene pe care le deţin, scrie The Telegraph.

O parte din membrii zonei euro, sprijiniţi de FMI, au acordat un ultimatum băncilor după ce un raport oficial a dezvăluit că într-un scenariu advers, Grecia ar necesita un al alt bail-out ce se va ridica la 450 de miliarde de euro, de două ori mai mult decât cele două pachete acordate până acum (110 mld. în mai anul trecut şi 109 mld. euro în vara acestui an) şi peste capacitatea de 440 de miliarde de euro a fondului de urgenţă al UE EFSF.

Ultimatumul va spune că o contribuţie de 50% din partea sectorului privat este minimum care poate fi acceptat şi chiar şi în această situaţie UE tot va mai trebui să acorde 4,5 mld. euro Greciei. Pentru a se asigura că băncile vor avea capacitatea de a asimila pierderile, ele vor fi nevoite să se recapitalizeze cu 100 de miliarde de euro în următoarele 6-9 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO