Eveniment

Preţul petrolului creşte: Barilul se tranzacţionează pentru 120 de dolari după ce Arabia Saudită a intervenit pe piaţă

Preţul petrolului creşte: Barilul se tranzacţionează...

Autor: Dorin Oancea

06.06.2022, 11:04 193

Contractele futures la petrol au crescut luni, Brent-ul depăşind 120 de dolari/baril după ce Arabia Saudită a majorat preţurile pentru vânzările sale din iulie, semnalând o ofertă restrânsă chiar şi după ce producătorii OPEC+ au convenit să accelereze creşterea producţiei în următoarele două luni.

Reuters raportează că petrolul Brent s-a întărit cu 68 de cenţi, sau 0,6%, până la 120,40 dolari pe baril, după ce a atins un maxim al zilei de 121,95 dolari.

Contractele futures pentru ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 61 de cenţi, sau 0,5%, la 119,48 dolari pe baril, după ce anterior au atins un maxim al ultimelor trei luni de 120,99 dolari.

Arabia Saudită a majorat preţul oficial de vânzare pentru luna iulie a ţiţeiului uşor arab cu 2,10 dolari faţă de iunie, până la o primă de 6,50 dolari faţă de media referinţelor din Oman şi Dubai, a anunţat duminică producătorul petrolier de stat Aramco.

OSP-ul din iulie este cel mai ridicat din luna mai, când preţurile au atins maxime istorice din cauza îngrijorărilor legate de întreruperea livrărilor din Rusia din cauza sancţiunilor.

Creşterea preţului a avut loc în pofida unei decizii luate săptămâna trecută de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi din grupul OPEC+, de a creşte producţia în iulie şi august cu 648.000 de barili pe zi, sau cu 50% mai mult decât era planificat.

Irakul a declarat vineri că şi-a propus să crească producţia la 4,58 milioane de bpd în iulie.

Decizia OPEC+ de a devansa creşterea producţiei este considerată în general ca fiind puţin probabilă pentru a satisface cererea, deoarece alocarea sporită este repartizată între toţi membrii, inclusiv Rusia, care se confruntă cu sancţiuni.

Luni, Citibank şi Barclays şi-au majorat previziunile de preţ pentru 2022 şi 2023, pe fondul înăspririi ofertelor ruseşti şi al revenirii întârziate a petrolului iranian.

Analiştii de la Citi au spus că fluxurile reconfigurate către Asia ar putea însemna că producţia şi exporturile ruseşti nu vor scădea în cele din urmă atât de mult, ci mai degrabă între 1 milion şi 1,5 milioane de bpd.

"Din cele 1,9 milioane bpd de exporturi europene de ţiţei pe cale maritimă, aproximativ 900.000 bpd ar putea fi redirecţionate către alte pieţe, cum ar fi China/India, sau ar putea rămâne pe unele pieţe europene cu acces limitat la petrolul non-rusesc."

Barclays se aşteaptă ca producţia de petrol rusesc să scadă cu 1,5 milioane bpd până la sfârşitul anului 2022.

Separat, Eni din Italia şi Repsol din Spania ar putea începe să trimită petrol venezuelean în Europa chiar de luna viitoare pentru a compensa ţiţeiul rusesc, au declarat pentru Reuters cinci persoane familiarizate cu această chestiune, reluând astfel schimburile de petrol contra datorie, întrerupte în urmă cu doi ani, când Washingtonul a intensificat sancţiunile împotriva Venezuelei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO