• Leu / EUR4.9437
  • Leu / GBP5.6284
  • Leu / USD5.0679
Eveniment

Preţul sancţiunilor: FMI avertizează că măsurile luate împotriva Rusiei pot afecta dominaţia dolarului

Preţul sancţiunilor: FMI avertizează că măsurile luate împotriva Rusiei pot afecta dominaţia dolarului

Autor: Dorin Oancea

31.03.2022, 09:35 51

Sancţiunile financiare impuse Rusiei ameninţă să dilueze treptat dominaţia dolarului american şi ar putea duce la o mai mare fragmentare a sistemului monetar internaţional, a declarat Gita Gopinath, director general adjunct al FMI, pentru Financial Times.

Rusia a fost lovită de o multitudine de sancţiuni din partea Statelor Unite şi a aliaţilor săi pentru invazia din Ucraina de la sfârşitul lunii februarie. Rusia a numit invazia o "operaţiune specială" pentru a-şi dezarma vecinul.

"Dolarul ar rămâne principala monedă globală chiar şi în acest peisaj, dar fragmentarea la un nivel mai mic este cu siguranţă destul de posibilă", a declarat Gopinath într-un interviu acordat ziarului, adăugând că unele ţări renegociază deja moneda în care sunt plătite pentru comerţ.

Ea a spus că războiul va stimula, de asemenea, adoptarea finanţelor digitale, de la criptomonede la stablecoins şi monede digitale ale băncilor centrale.

FMI nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Gopinath a declarat pentru FT că utilizarea mai mare a altor monede în comerţul global va duce la o diversificare suplimentară a activelor de rezervă deţinute de băncile centrale naţionale.

Anterior, ea a declarat că sancţiunile împotriva Rusiei nu prefigurează dispariţia dolarului ca monedă de rezervă şi că războiul din Ucraina va încetini creşterea economică globală, dar nu va provoca o recesiune globală.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9437
Diferență: 0,0506
Ieri:
Azi: 5.0679
Diferență: 1,1496
Ieri:
Azi: 5.6284
Diferență: -0,5934
Ieri:
Azi: 5.1569
Diferență: 0,4578
Ieri: