Eveniment

Preturi cu circa 20.000 de euro mai mici la apartamentele din Capitala

Preturi cu circa 20.000 de euro mai mici la apartamentele din Capitala
27.11.2008, 19:09 36

Apartamentele de trei camere din Capitala s-au ieftinit cu 15% de la inceputul anului pana in aceasta luna, pretul mediu pe metru patrat la locuintele construite intre 1980 si 1990 ajungand la 1.686 de euro, potrivit indexului imobiliar al ZF.

Analiza ZF arata ca in ultima jumatate de an preturile au scazut in medie cu 2% -3% pe luna, dupa ce la inceputul anului au fost inregistrate stagnari sau cresteri usoare. ZF analizeaza preturile cerute de vanzatori pe siteul anuntul.ro, valoarea la care se incheie tranzactiile putand fi si cu 20% mai mica fata de pretul afisat. Daca in luna ianuarie a acestui an pretul cerut de vanzator pentru un apartament de trei camere de 70 de metri patrati era in medie 140.000 de euro, in luna noiembrie pretul a ajuns la 118.000 de euro, adica cu peste 20.000 de euro mai putin.
Cea mai mare scadere lunara a fost inregistrata in noiembrie, cand pretul mediu pe metru patrat a ajuns la 1.686 de euro, cu 5% mai scazut decat in octombrie, potrivit analizei ZF.
Apartamentele de trei camere s-au ieftinit in perioada ianuarie-noiembrie cu peste 10% in majoritatea zonelor din Capitala, doar cinci din cele 24 de zone analizate inregistrand scaderi sub nivelul de 10%.
Cele mai mari scaderi, de peste 20%, au fost inregistrate in cartiere precum 1 Decembrie, Dristor, Berceni, Brancoveanu, Crangasi sau Iancului. Astfel, pretul unui apartament intr-unul din aceste cartiere este si cu 30.000 - 40.000 de euro mai mic. Pe de alta parte, in zone mai apropiate de centru precum 13 Septembrie, Alba Iulia sau Decebal, evolutia preturilor apartamentelor nu a fost una considerabila, fiind inregistrate scaderi de sub 5%.
Printre zonele centrale cu cea mai mare scadere se numara Unirii, unde pretul mediu al unui apartament a coborat sub 200.000 de euro, insa si in Dorobanti sau Aviatiei au fost consemnate scaderi de 11%, respectiv 7%. In pofida scaderilor, zona Unirii ramane alaturi de Victoriei, cea mai scumpa din Capitala.
Si alte analize de pe piata indica o scadere a preturilor apartamentelor din Capitala. Astfel, potrivit indexului imobiliar realizat de Colliers International preturile apartamentelor vechi au scazut cu 16% in perioada ianuarie-octombrie, pana la 1.576 de euro pe metrul patrat.
Reprezentantii de pe piata imobiliara afirma ca normele de creditare si criza internationala au blocat efervescenta pietei.
Totodata, aceasta corectie era asteptata avand in vedere boomul imobiliar din ultimii trei ani, perioada in care preturile au ajuns mai mult decat duble.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO