Eveniment

Preţurile la bumbac, cereale, aur şi carne, la galop

Autor: Cristina Roşca, Cristina Stoian

10.11.2010, 23:59 92

Preţurile materiilor prime au urmat un trend puternic as­cendentpe plan interna­ţio­nal în acest an, iar efectul pentru Româniaeste din ce în ce mai puternic, chiar lăsând la o parte majorareaTVA.

Institutul de Statistică a anunţat ieri o inflaţie lunară peoctombrie de 0,55%, ceea ce explică nervozitatea de săp­tămânatrecută a oficialilor BNR despre discuţiile privind evoluţiapreţurilor.
Creşterea înaltă din economiile emer­gente, mari consumatoare dere­surse, dar şi injecţiile de sute de mi­liarde de dolari aleRezervelor Fede­rale sunt enumerate printre cauzele unui nouposibil boom al preţurilor la ma­te­riile prime - alimentare saunon-ali­mentare - , după cel din 2008, care a fost dezumflat demarea criză financiară.

În 2010 s-a scumpit întâi grâul. A venit rândul celorlalte cerealesă se scumpească, apoi al metalelor de bază şi apoi al produselordin carne.
Avansul pre­ţurilor nu pare să se opreas­că însă aici, potrivitpre­vi­ziunilor analiştilor in­ter­naţionali. Anul viitor evoluţiapre­ţurilor mate­riilor prime ar putea deveni principalul motiv deîngrijorare pentru autorităţi, în condi­ţi­ile în care preţulgrâului s-ar putea du­bla, scriu publicaţii de busi­ness depres­ti­giu din străinătate. Wall Street Journal şi Financial Timesvorbesc despre noi valori record ale preţurilor materiilor prime înviitorul apropiat.

De la începutul anului preţul grâ­ului a crescut cu 31,5%, iar celal po­rum­­bului cu 48% pe bursele stră­ine. Re­colta slabă acerealelor a dat naş­tere unor speculaţii potrivit cărora esteposibilă o criză a alimentelor.
Întrebarea este cu cât va fi influ­en­ţat preţul alimentelor dinRomânia de aceste tendinţe. România exportă anual până la 4mi­lioane de tone de cereale, ceea ce în­seam­nă o pondere de 1%din comerţul glo­bal cu produse agricole.

"În 2011 am putea fi martorii unor creş­teri chiar maiputernice, deoarece ofer­ta nu reuşeşte să egaleze cererea, iarorice probleme meteorologice din Ame­rica de Sud ar putea sădeze­chi­li­breze şi mai puternic balanţa", a spus Jerry Gidel,analist în cadrul North Ame­rica Risk Management Services înChicago, despre preţul boabelor de soia, citat de marketwatch.com,un site al Wall Street Journal. Ziarul nu precizează eventualaexpunere a companiei pe piaţa de soia.
Preţul boabelor de soia a crescut cu 27% faţă de începutul anului,până la 0,45 dolari pe kilogram. Bumbacul este ultimul dintr-oserie întreagă de materii prime ale căror preţuri au atins maximeistorice.

Aurul, argintul sau cerealele au avut o evoluţie ascendentă rapidăpe bursele de mărfuri din întreaga lume, însă niciuna dintre acestematerii prime nu poate egala performanţa bumbacului: creştere de100% a preţului în 2010, până la o valoare de 3,36 dolari perkilogram.
Preţul aurului a crescut cu 29% în acest an şi este de aşteptat săîşi continue ascensiunea în 2011.
Decizia recentă a Statelor Unite de a relaxa în continuare politicamonetară ar putea afecta preţurile materiilor prime, care s-arputea menţine la nivelul actual sau ar putea chiar creşte, credanaliştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO