• Leu / EUR4.9471
  • Leu / GBP5.7699
  • Leu / USD4.6905
Eveniment

Preţurile la bumbac, cereale, aur şi carne, la galop

Preţurile la bumbac, cereale, aur şi carne, la galop

Autor: Cristina Roşca, Cristina Stoian

10.11.2010, 23:59 73

Preţurile materiilor prime au urmat un trend puternic as­cendentpe plan interna­ţio­nal în acest an, iar efectul pentru Româniaeste din ce în ce mai puternic, chiar lăsând la o parte majorareaTVA.

Institutul de Statistică a anunţat ieri o inflaţie lunară peoctombrie de 0,55%, ceea ce explică nervozitatea de săp­tămânatrecută a oficialilor BNR despre discuţiile privind evoluţiapreţurilor.
Creşterea înaltă din economiile emer­gente, mari consumatoare dere­surse, dar şi injecţiile de sute de mi­liarde de dolari aleRezervelor Fede­rale sunt enumerate printre cauzele unui nouposibil boom al preţurilor la ma­te­riile prime - alimentare saunon-ali­mentare - , după cel din 2008, care a fost dezumflat demarea criză financiară.

În 2010 s-a scumpit întâi grâul. A venit rândul celorlalte cerealesă se scumpească, apoi al metalelor de bază şi apoi al produselordin carne.
Avansul pre­ţurilor nu pare să se opreas­că însă aici, potrivitpre­vi­ziunilor analiştilor in­ter­naţionali. Anul viitor evoluţiapre­ţurilor mate­riilor prime ar putea deveni principalul motiv deîngrijorare pentru autorităţi, în condi­ţi­ile în care preţulgrâului s-ar putea du­bla, scriu publicaţii de busi­ness depres­ti­giu din străinătate. Wall Street Journal şi Financial Timesvorbesc despre noi valori record ale preţurilor materiilor prime înviitorul apropiat.

De la începutul anului preţul grâ­ului a crescut cu 31,5%, iar celal po­rum­­bului cu 48% pe bursele stră­ine. Re­colta slabă acerealelor a dat naş­tere unor speculaţii potrivit cărora esteposibilă o criză a alimentelor.
Întrebarea este cu cât va fi influ­en­ţat preţul alimentelor dinRomânia de aceste tendinţe. România exportă anual până la 4mi­lioane de tone de cereale, ceea ce în­seam­nă o pondere de 1%din comerţul glo­bal cu produse agricole.

"În 2011 am putea fi martorii unor creş­teri chiar maiputernice, deoarece ofer­ta nu reuşeşte să egaleze cererea, iarorice probleme meteorologice din Ame­rica de Sud ar putea sădeze­chi­li­breze şi mai puternic balanţa", a spus Jerry Gidel,analist în cadrul North Ame­rica Risk Management Services înChicago, despre preţul boabelor de soia, citat de marketwatch.com,un site al Wall Street Journal. Ziarul nu precizează eventualaexpunere a companiei pe piaţa de soia.
Preţul boabelor de soia a crescut cu 27% faţă de începutul anului,până la 0,45 dolari pe kilogram. Bumbacul este ultimul dintr-oserie întreagă de materii prime ale căror preţuri au atins maximeistorice.

Aurul, argintul sau cerealele au avut o evoluţie ascendentă rapidăpe bursele de mărfuri din întreaga lume, însă niciuna dintre acestematerii prime nu poate egala performanţa bumbacului: creştere de100% a preţului în 2010, până la o valoare de 3,36 dolari perkilogram.
Preţul aurului a crescut cu 29% în acest an şi este de aşteptat săîşi continue ascensiunea în 2011.
Decizia recentă a Statelor Unite de a relaxa în continuare politicamonetară ar putea afecta preţurile materiilor prime, care s-arputea menţine la nivelul actual sau ar putea chiar creşte, credanaliştii.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9471
Diferență: 0,0142
Ieri: 4.9464
Azi: 4.6905
Diferență: -0,3463
Ieri: 4.7068
Azi: 5.7699
Diferență: 0,4055
Ieri: 5.7466
Azi: 4.8974
Diferență: 0,5585
Ieri: 4.8702