Eveniment

Preturile la ciment si otel-beton au scazut brusc cu 40-50%

02.12.2008, 19:04 1331

Preturile la otel-beton si ciment, cele mai importante materiale de constructii, s-au redus in ultimele saptamani cu 40-50% fata de sezonul de varf (iulie-septembrie) din cauza crizei de pe piata imobiliara si a vremii nefavorabile, fiind asteptate noi scaderi in urmatoarea perioada, insa nu la aceeasi amplitudine.

Astfel, preturile la otel-beton s-au redus la circa 500 de euro pe tona (pret cu TVA, la distribuitori), fata de nivelul maxim de 1.100 de euro atins in vara, in timp ce cimentul a revenit la circa 25 de lei pentru sacul de 50 kg, fata de 40 de lei cat era in sezonul de varf. In cazul materialelor de zidarie, un metru cub de caramida se vinde in prezent cu 330-350 de lei/metrul cub, dupa ce in vara se vindea chiar si cu 480 de lei/metrul cub.
"Din cauza scaderii cererii de materiale de constructii din ultimele saptamani, pretul la otel-beton s-a redus la jumatate. Preturile au crescut puternic in sezonul de varf, cand cererea era mai mare decat oferta, iar producatorii nu puteau sa acopere cererea, iar distribuitorii speculau prin cresterea masiva a preturilor. Estimez ca pretul la otel-beton va continua sa scada cu circa 10-15% pana in luna martie a anului viitor, urmand ca atunci sa se echilibreze", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO. Informatia a fost confirmata si de companiile de constructii de pe piata locala, precum si de dezvoltatorii imobiliari.
In vara producatorii de ciment si materiale de zidarie nu faceau fata cererii, iar clientii finali erau nevoiti sa astepte si trei saptamani pentru a primi comanda.
"La fabricile de ciment erau cozi de 1.000 de camioane care asteptau sa incarce, iar tirurile erau nevoite sa se ascunda prin comunele alaturate pana erau chemati sa incarce. In acest moment au scazut puternic vanzarile de ciment si materiale de zidarie pentru ca este prea frig", afirma Dan Stoicea, directorul general al distribuitorului de materiale de constructii Liv International din Bucuresti. Cele mai putin afectate au fost materialele pentru finisaje, cum este gips-cartonul, care au inregistrat o scadere de maximum 15%.
Totusi, unii distribuitori nu au redus preturile cu mai mult de 1-2%. "Conjunctura actuala din piata nu a insemnat neaparat o reducere a preturilor, intrucat majoritatea producatorilor de materiale de constructii si finisaje fac parte dintr-o piata matura europeana in care preturile de vanzare sunt foarte aproape de preturile de cost", a declarat Florina Necula, directorul de marketing al Arabesque.