Eveniment

Preţurile la raport. Datele statistice spun că o ciorbă care acum trei ani costa 20 de lei a ajuns la 30 de lei astăzi. Realitatea din piaţă arată că scumpirile sunt chiar mai mari. Creşterile accelerate de preţuri din HoReCa au făcut ca o masă la restaurant sau o cafea în oraş să fie mai scumpe în Bucureşti ori Cluj-Napoca decât la Roma, Atena sau chiar Paris

Preţurile la raport. Datele statistice spun că o...

Autor: Cristina Roşca

28.04.2025, 08:00 931

CLICK AICI PENTRU INFOGRAFICUL CARE ÎNSOȚEȘTE ACEST ARTICOL, DISPONIBIL EXCLUSIV PE ZF CORPORATE

La o cafenea de specialitate din cartierul bucureştean Cotroceni, un croissant cu cremă costă 34 de lei, iar unul simplu (cu unt) e 20-25 de lei. Spre comparaţie, la el acasă, „la mama lui“, în Paris, acelaşi croissant cu unt nu costă mai mult de 10 lei (echivalentul a 2 euro).

Şi, în mod paradoxal, acest produs fanion al gastronomiei din Hexagon nu e singurul exemplu care arată că Bucureştiul a ajuns în unele cazuri mai scump, iar în altele „măcar“ la fel de scump ca Parisul. Capitala e, totodată, mai scumpă şi decât Roma sau Atena, oraşe mult mai turistice, dar totuşi cu preţuri mai „pământene“.

„Am călătorit recent în Italia şi, deşi am remarcat că şi acolo preţurile au luat-o în sus, ele rămân totuşi mai mici decât în România, unde scum­pirile din ospitalitate sunt, parcă, la ordinea zilei. Sunt cazuri când pentru o masă la restaurant în Bucureşti, o masă pentru două persoane, dai 70-80 de euro, la fel de mult ca în aproape orice altă capitală europeană. Ca să nu mai zic de cafea, care a ajuns să coste 20-25 de lei, la nivelul din Londra şi Paris“, spune Adelin, angajat într-o corporaţie din Bucureşti, care adaugă că din cauza acestor evoluţii a decis să gătească mai mult acasă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro