Eveniment

Prevederea din Legea anticorupţie care ar trebui să dea frisoane oricărui reprezentant al statului într-o societate comercială

Prevederea din Legea anticorupţie care ar trebui să dea...

Autor: Sorin Pâslaru

11.08.2014, 00:08 4312

În cazul  a opt din cei nouă inculpaţi condamnaţi în cazul ICA-Voiculescu este invocată de către procurori şi admisă de către judecători o prevedere din Le­gea anticorupţie care ar trebui să le dea frisoane tuturor celor care reprezintă sau au re­prezentat statul într-o socie­tate comercială.

Este vorba de articolul 10 litera a) din Legea 78/2000 pentru prevenirea, desco­perirea şi sancţionarea faptelor de corupţie:

„Stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând operatorilor economici la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar, comisă în cadrul acţiunii de privatizare ori de executare silită, de reorganizare sau lichidare judiciară ori cu ocazia unei operaţiuni comerciale, ori a bunurilor aparţinând autorităţii publice sau instituţiilor publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora sau de executare silită, săvârşită de cei care au atribuţii de conducere, de administrare, de gestionare, de executare silită, de reorganizare ori lichidare judiciară se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani.

În afară de Dan Voiculescu, toţi cei opt au fost reprezentanţi ai statului în Agenţia Domeniilor Statului sau în Institutul de Cercetări Alimentare şi ar fi trebuit să protejeze activele acestuia.

Această prevedere a fost introdusă în Legea 78/2000 de guvernul Tăriceanu în septembrie 2005 prin Ordonanţa de Urgenţă 124/2005 publicată în Monitorul Oficial 842/19 septembrie 2005.

După cum este formulat, articolul încearcă să acopere situaţiile când reprezentanţii statului ar stabili cu bună intenţie o valoare sub cea a pieţei în orice fel de tranzacţii în care ar fi implicată compania pe care o conduc: la privatizare, la executare silită, la reorganizare sau lichidare şi – foarte important – la orice operaţiune comercială.

Astfel,  una din cele două mari operaţiuni de furt din banii statului  - prin subevaluarea la vânzare a bunurilor acestuia – atât în cazul privatizării, cât şi în cazul unor tranzacţii obişnuite, comerciale, ar fi trebuit să fie acoperită. Însă până acum în foarte puţine cazuri a fost folosită această prevedere pentru a stopa hemoragia activelor statului. Pe site-ul Departamentului Naţional Anticorupţie, după cum se poate vedea în tabelul alăturat, au fost doar patru condamnări pentru subevaluarea bunurilor statului la privatizare, în afara cazului Voiculescu.

Acest articol, care aduce o pedeapsă destul de mare – de la 5 la 15 ani închisoare -  ar trebui să îi facă pe reprezentanţii statului în companii sau în orice autoritate mult mai atenţi la modul cum administrează compania, însă pe cât de larg este formulată, pe atât de puţin este aplicată şi luată în seamă de cei numiţi în funcţii publice.

De-a lungul timpului, niciunul din membrii consiliilor de administraţie sau directorii companiilor de stat care au intrat în lichidare din cauza pierderilor uriaşe – cum a fost cazul ARO Câmpulung, Tractorul Braşov sau Rocar Bucureşti  - sau al întreprinderilor care au fost aduse pe pierderi prin vânzarea la preţuri sub piaţă a producţiei cum este Olt­chim- nu a fost trimis în judecată. Aceste pier­deri au fost provocate nu numai de con­diţiile de piaţă, ci şi de vânzarea activelor sau a producţiei companiilor la preţuri subevaluate.

O astfel de prevedere ar trebui să pună în gardă pe oricine semnează un act în numele unei companii de stat sau al unei autorităţi publice.

Însă realitatea arată că miile de membri de partid care îşi ocupă locurile în fiecare an  în com­panii de stat şi autorităţi publice abia aşteaptă dreptul de semnătură pentru a vinde/a închiria/a cesiona la preţuri de nimic bu­nurile statului, provocând daune totale de sute de milioane de euro sau chiar miliarde de euro.

Spre exemplu, Hidroelectrica a vândut energie electrică sub preţul de piaţă timp de 8 ani, între 2004 şi 2012, paguba statului fiind evaluată la aproape un miliard de euro.

Pe de altă parte, o prevedere similară ar putea să fie necesară şi pentru a sancţiona  supraevaluarea  la  achiziţii a bunurilor statului – cealaltă mare operaţiune  de devalizare a banilor publici, având în vedere că piaţa bunurilor şi serviciilor cumpărate anual de stat se ridică la circa 20 de miliarde de euro.

 

Condamnările din dosarul Voiculescu

Dan Voiculescu (foto) - 10 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, în formă continuată

Corneliu Popa, fost preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului - 8 ani de închisoare pentru infracţiunea de stabilire cu intenţie a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor la care statul este acţionar în cadrul acţiunii de privatizare.

Jean Cătălin Sandu - 6 ani închisoare pentru infracţiunea de complicitate la subevaluarea bunurilor statului în cadrul privatizării

Gheorghe Mencinicopschi - 8 ani de închisoare pentru complicitate la subevaluarea bunurilor statului în procesul de privatizare

Sorin Pantiş – 7 ani închisoare pentru complicitate la subevaluarea bunurilor statului în procesul de privatizare

Vlad Nicolae Săvulescu – 6 ani închisoare pentru complicitate la subevaluarea bunurilor statului în procesul de privatizare

Flavius Adrian Pop – 5 ani de închisoare pentru complicitate la subevaluarea bunurilor statului în procesul de privatizare

Gheorghe Sin şi Constantin Baciu – 4 ani închisoare cu suspendare, pentru complicitate la subevaluarea bunurilor statului în procesul de privatizare

Alexandru Petre, Grigogre Marinescu şi Vica Ene - 3 ani închisoare cu suspendare pentru complicitate la subevaluarea bunurilor statului în procesul de privatizare

 

Instanţa a mai dispus:

- Confiscarea a trei terenuri intravilane şi a unui imobil, unde sunt amplasate sediile Grivco şi Antena 3, care vor trece în patrimoniul statului, liber de orice sarcină

- Câte 3 milioane de lei de la fiicele lui Dan Voiculescu, reprezentând contravaloarea acţiunilor deţinute de acestea la fosta societate comercială ICA SA, donate de Dan Voiculescu şi 3,5 milioane de dolari de la Dan Voiculescu, în calitate de beneficiar real al companiei Grivco SA, ca sume încasate cu titlul de chirie de la Romtelecom în perioada 2003-2006.

 

Doar alte patru condamnări privind privatizări frauduloase au fost obţinute de DNA până în prezent

27 iunie 2013: Achiţie Ilie şi Pavăl Dan Teofi au fost condamnaţi la 1,5 ani şi respective 3,5 ani de închisoare cu suspendare condiţionată pentru subevaluarea bunurilor Moldoforest Iaşi în procesul de privatizare al companiei. Privatizarea a avut loc în 2011.

6 iunie 2012: Minea Nicolae şi Conveianu Marin Petru, la 8 ani şi respectiv 6 ani de închisoare, pentru infracţiunea de stabilire cu intenţie a unei valori diminuate faţă de valoare comercială reală a bunurilor companiei de stat Alutus Râmnicu Vâlcea (fost OJT Vâlcea). Inculpaţii au fost trimişi în judecată în 2005.

Ei au fost obligaţi la plata a 3,8 milioane de lei către Ministerul de Finanţe.

19 martie 2012: Chişeamera Victor, Florea Adriana şi Rusu Daniela la 6, 5 şi 3,5 ani de închisoare pentru subevaluarea bunurilor Comalex SA Alexandria. Ancheta a început în 2006. Inculpaţii au fost puşi să restituie statului 890.000 de euro şi circa 200.000 dolari.

16 martie 2010: Grădinaru Ionel, Gavrilovici Valeriu, Burlui Gavril şi Hegyi Simona Luminiţa au fost condamnaţi la câte 4 ani, 4 ani, 3 ani şi opt luni şi respectiv 2 ani cu suspendare pentru subevaluarea la privatizare a bunurilor Comcereal Iaşi.

Alte privatizări anchetate de DNA pentru care s-a efectuat trimiterea în judecată

2006 – privatizarea PAL SA Brăila. Inculpaţi: Boală Dan, Şerban Ana Maria, Sgârcitu Iulian, Vlăgeanu Aurelia

2011 – privatizarea CICO SA. Inculpaţi: Beraru Sorin Shmuel, Dulămescu Dumitru, Vasiliu Bujor Elena, Giurgiu Emil Alin, Mândrescu Corneliu, Bănică Octavian, Rădulescu Nelu, Nica Cornel, Mihăescu Horia Teodor

2008 – privatizarea Gerom Buzău. Inculpaţi: Gumă Valeriu, Mândruţ Alexandru

Sursa: site-ul Direcţiei Naţionale Anticorupţie -DNA 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO