Eveniment

Previziuni pentru inflaţie: BT estimează o temperare de la 9,9% în 2022 la 5,5% în 2023 şi 3,4% în 2024

Previziuni pentru inflaţie: BT estimează o temperare de...

Autor: Dorin Oancea

19.05.2022, 10:35 76

Banca Transilvania estimează temperarea dinamicii medii anuale a preţurilor de consum din România de la 9,9% în 2022 la 5,5% în 2023, respectiv 3,4% în 2024, conform unei analize, publicată joi, privind politica monetară în ţările din Europa Centrală şi de Est

Băncile centrale din regiune au demarat ciclul monetar post-pandemie în a doua jumătate a anului trecut, într-un context caracterizat prin intensificarea presiunilor inflaţioniste şi redinamizarea din economia reală, scrie Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania.

Accelerarea dinamicii anuale a preţurilor de consum a avut ca origine suprapunerea şocurilor din sfera ofertei (inclusiv evoluţiile din piaţa de energie). Totodată, redinamizarea economiei a fost determinată de procesul de redeschidere (în contextul campaniei de vaccinare) şi nivelul redus al costurilor reale de finanţare.

Băncile centrale din regiune au accelerat ritmul de normalizare a politicii monetare în prima jumătate a anului curent, evoluţie determinată de intensificarea presiunilor inflaţioniste (dinamica anuală a preţurilor de consum la maximele din ultimele decenii), într-un context dominat şi de deteriorarea percepţiei de risc investiţional după declanşarea evenimentelor din Ucraina.

Astfel, în prezent ratele de dobândă de politică monetară din Polonia, România, Cehia şi Ungaria se situează la 5,25%, 3,75%, 5,75%, respectiv 5,40%, în creştere comparativ cu nivelurile de la finalul anului trecut cu 3,5 puncte procentuale, 2,0 puncte procentuale, 2,0 puncte procentuale, respectiv 3,0 puncte procentuale.

Intensificarea ritmului de normalizare a politicii monetare vizează ancorarea aşteptărilor privind evoluţia preţurilor pe termen mediu în convergenţă spre ţintă.

Analistul subliniază însă faptul că există diferenţe din perspectiva ritmului de normalizare a politicii monetare la nivelul ţărilor din Europa Centrală şi de Est de la începutul anului până în prezent, determinate, în principal, de decalajul dintre dinamica preţurilor de consum (total) şi ritmul anual al componentei core.

Prin instrumentele de care dispun, băncile centrale pot contracara presiunile inflaţioniste pe segmentul core, dar şi transpunerea presiunilor dinspre inflaţia totală.

Rata de dobândă de politică monetară din România se situează la cel mai redus nivel comparativ cu regiunea, evoluţie determinată, în principal, de faptul că decalajul dintre inflaţia totală şi inflaţia core este mai ridicat pe plan intern. Pe de altă parte, puseul inflaţionist se va diminua în intensitate în trimestrele următoare.

În Polonia ritmul anual al preţurilor de consum ar putea decelera de la 10,8% în 2022 la 7,8% în 2023, respectiv 4,0% în 2024, conform prognozelor Bloomberg. Pentru Cehia previziunile Bloomberg indică perspective de temperare pentru ritmul anual al preţurilor de consum de la 9,6% în 2022 la 3,5% în 2023, respectiv 2,0%. Nu în ultimul rând, în Ungaria dinamica medie anuală a preţurilor de consum ar putea decelera de la 8,2% în 2022 la 4,5% în 2023, respectiv 3,1% în 2024.

„Totodată, atragem atenţia cu privire la intensificarea percepţiei de risc pe pieţele financiare internaţionale în perioada recentă, continuarea acestei tendinţe putând determina Rezerva Federală (FED) din SUA să recalibreze aşteptările de politică monetară în vara acestui an, astfel încât prima economie a lumii să evite recesiunea. În acest context, ne aşteptăm la continuarea ciclului monetar post-pandemie pe termen scurt, dar cu ritmuri mai lente la nivelul ţărilor din Europa Centrală şi de Est”, încheie analistul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO