Eveniment

Previziunile de vară ale Comisiei Europene pentru România: PIB-ul real va cădea cu 6% în 2020, iar revenirea din 2021 va fi de 4%, mai timidă decât în estimările anterioare. „Al doilea val ar întârzia revenirea economică”

sursa foto: Hepta

Autor: Alex Ciutacu

12.07.2020, 01:00 4262

PIB-ul real al României va suferi o cădere de 6% în 2020, urmată de o revenire de doar 4% în 2021, mai timidă faţă de o estimare anterioară de 4,2%, potrivit previziunilor revizuite publicate de Comisia Europeană în raportul de vară.

„După o cădere abruptă în prima jumătate a anului 2020, activitatea economică va accelera în a doua jumătate, pe măsură ce restricţiile sunt ridicate, urmând o creştere în 2021. PIB-ul real se va contracta cu 6% în 2020 şi va înregistra o revenire de 4% în 2021”, a notat Comisia Europeană.

Cu toate acestea, braţul executiv al Uniunii Europene atrage atenţia asupra riscurilor care există în ceea ce priveşte creşterea economică.

„Al doilea val de infecţii în România sau într-unul dintre partenerii săi comerciali principali ar întârzia revenirea economică. Mai mult, un factor important ţine de modul în care autorităţile adresează îngrijorările legate de traiectoria fiscală pre-criză, care dacă vor rămâne neadresate vor afecta încrederea investitorilor, vor duce la costuri de finanţare mai mari şi la o creştere economică mai temperată”, au notat reprezentanţii de la Bruxelles.

Comisia Europeană a mai notat că scăderea abruptă a preţurilor la energie, precum şi cererea agregată redusă vor reduce presiunile inflaţioniste în 2020, compensând pentru o viitoare creştere a preţurilor pentru alimente – generată de şocurile înregistrate la nivelul lanţurilor de furnizori, cât şi de secetă.

Inflaţia a scădut de la 4% în decembrie 2019 la 1,8% în mai 2020 şi ar putea atinge un nivel mediu de 2,5% pe parcursul anului 2020, urmând să crească la 2,8% în 2021, susţinută de o revenire a cererii.

În ceea ce priveşte primul trimestru din 2020, PIB-ul real a crescut cu 2,4% de la an la an şi 0,3% de la trimestru la trimestru, într-o evoluţie susţinută de consum şi de acumularea de stocuri.

Comisia Europeană a avertizat că incertitudinea va afecta deciziile de investiţii pentru anul acesta.

„Din cauza măsurilor de carantină totală declanşate de pandemia de Covid-19, creşterea PIB-ului real va înregistra o cădere masivă în al doilea trimestru din acest an. Consumul privat va scădea ca rezultat al restricţiilor de mişcare, precum şi pe fondul unor venituri mai reduse. Incertitudinea va afecta deciziile de investiţii pentru anul acesta, în timp ce activitatea din construcţii ar putea oferi o amelioarare în această zonă”, au notat reprezentanţii Comisiei Europene.

Ce se întâmplă la nivelul Uniunii Europene

Comisia Europeană şi-a înrăutăţit estimările de creştere economică pentru Uniunea Europeană în 2020, avertizând că blocul economic va înregistra o recesiune „semnificativ” mai adâncă decât era previzionat anterior, în contextul în care restricţiile s-au prelungit în mai multe ţări pentru a opri răspândirea virusului, potrivit FT.

În primele estimări revizuite din ultimele două luni, Bruxelles-ul a notat că PIB-ul Uniunii Europene va suferi o cădere record de 8,3% în acest an, faţă de o estimare anterioară de minus 7,4%.

Mai mult, Comisia Europeană a revizuit şi forţa revenirii economice din 2021, întrucât se aşteaptă la o creştere de 5,8%, faţă de o estimare anterioară de 6,1%.

Braţul executiv al Uniunii Europene a explicat că cifrele s-au înrăutăţit în contextul în care ridicarea restricţiilor se produce mai lent decât se aştepta la începutul pandemiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO