Eveniment

Prima agenţie de rating care trage un semnal de alarmă în privinţa creşterilor de salarii din România şi a impactul asupra economiei

Prima agenţie de rating care trage un semnal de alarmă...

Autor: Ştefan Stan

22.04.2017, 18:41 35746

Agenţia de rating Moody's schimbă perspectiva ratingului România Baa3 de la pozitiv la stabil, ceea ce în jargonul analiştilor înseamnă un semnal de alarmă.

Principalele motive pentru care ratingul a fost schimbat sunt expansiunea politicilor fiscale ale României, care au rezultat într-un deficit bugetar ridicat, despre care se aşteaptă să ducă la o datorie publică crescută. Al doilea motiv este legat de pro-ciclicitatea politicilor macroeconomice, care au dus la creşterea rapidă a salariilor, la o deteriorare a competitivităţii preţurilor şi la o lărgire a deficitului de cont curent.

"Aceste măsuri sunt contrare tendinţelor financiare şi fiscale anticipate de Moody's când a schimbat ratingul în 2015 de la stabil la pozitiv", scrie în anunţul Moody's. 

Deşi creşterea economică este robustă, ea vine în mare parte din politica fiscală expansionistă. Creşterea este susţinută de cerere şi ameninţă competitivitatea preţurilor. Deşi ne aşteptăm la o creştere a PIB robustă în termeni reali (creşterea a fost de 4,8% în 2016 şi ne aşteptăm la 4% în 2017 şi 3,5% în 2018), creşterea din prezent nu este sustenabilă şi depăşeşte perspectiva de creştere pe termen lung a României. Impulsul economic s-a mutat de la revenirea exporturilor la o crerere domestică bazată pe stimuli fiscali. 

”Creşterea economică sustenabilă, îmbunătăţirea cadrului instituţional şi continuarea reformelor structurale, precum şi nivelul scăzut al datoriei publice, vor contribui la îmbunătăţirea în viitor a ratingului de ţară”, a afirmat Viorel ŞTEFAN, ministrul finanţelor publice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO