Eveniment

Prima casa: Guvernul da o gura de oxigen dezvoltatorilor cu blocurile la jumatatea constructiei

Prima casa: Guvernul da o gura de oxigen dezvoltatorilor cu blocurile la jumatatea constructiei

In ansamblul Romfelt Plaza (Doamna Ghica, foto stanga) sunt disponibile 400 de locuinte, iar in New Town (Dristor) au ramas spre vanzare peste 200

19.06.2009, 00:00 185

Modificarea pe ultima suta de metri a normelor metodologice pentru programul guvernamental „Prima casa", in urma carora de credite garantate vor beneficia inclusiv persoanele care doresc sa cumpere locuinte aflate in constructie sau in stadiul de proiect, vine in primul rand in sprijinul investitorilor care au fost prinsi de scaderea vanzarilor cu blocurile construite doar pe jumatate.

Programul nu se adreseaza si persoanelor care doresc sa isi construiasca locuinta in regie proprie, ci doar celor care vor sa cumpere servicii de la firme specializate, care „vor putea sa plateasca statului contributiile, salariile, taxa pe valoarea adaugata", au precizat reprezentantii Guvernului.
Doar la nivelul Capitalei sunt disponibile spre vanzare cel putin 5.000 de apartamente inca nefinalizate, care nu puteau fi achizitionate prin „Prima casa" pana la schimbarea normelor. Presati de nivelul scazut al vanzarilor de locuinte din ultimele luni, o parte dintre acesti dezvoltatori obtineau cu greu deblocarea finantarilor de la banci, care cereau garantii suplimentare pe fondul scaderii valorii de piata a proprietatilor.
Pentru locuintele neconstruite, clientii vor depune la banca o cerere de finantare, insotita de un antecontract de vanzare-cumparare a locuintei.
„Banca (...) va emite o promisiune unilaterala de creditare, sub conditia obtinerii unei promisiuni de garantare. Deci banca spune: iti promit ca te voi credita pentru constructia acestei locuinte, daca vei obtine o promisiune de garantare", a detaliat mecanismul Gheorghe Pogea, ministrul finantelor.
 
Ce spun dezvoltatorii
„Pentru noi este o veste foarte buna, deoarece doritorii pot avea astfel acces si la locuinte noi. In cadrul proiectului Vitan Residence mai avem disponibile circa 40 din cele 186 de apartamente aflate in constructie", a declarat Adrian Achim, directorul de vanzari in RPF Development, dezvoltatorul proiectului Vitan Residence.
Preturile in cadrul proiectului pornesc de la 90.000 de euro pentru un apartament cu doua camere, compania colaborand pentru finantare cu BCR.
Un alt dezvoltator cu numeroase locuinte in constructie si nevandute este firma Domus Stil, a oamenilor de afaceri Ionut si Robert Negoita, care mai au circa 800 de locuinte disponibile in proiectul Confort City din sudul Capitalei.
Pe lista proiectelor cu sute de locuinte nevandute si aflate inca in constructie se mai gasesc si proiectele Asmita Gardens (Splaiul Unirii), Romfelt Plaza (Doamna Ghica), Rasarit de Soare (Titan), New Town (Dristor) sau Cosmopolis (Stefanesti). In privinta stimularii constructiei de locuinte noi, in conditiile in care numeroase apartamente finalizate sau aflate in constructie sunt nevandute, este de asteptat ca dezvoltatorii sa evite inceperea unor noi lucrari, pana nu gasesc cumparatori pentru locuintele aflate deja in lucru.
Proiecte cu cateva zeci de mii de locuinte au fost amanate de la inceputul anului in Bucuresti si in alte orase.
La nivelul Capitalei cu greu pot fi gasite case cu un pret de 60.000 de euro, astfel ca majoritatea creditelor ar putea fi indreptate catre achizitia unor apartamente.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO