• Leu / EUR4.9297
  • Leu / GBP5.7419
  • Leu / USD4.6851
Eveniment

Prima mare instituiţie bancară care îşi concediază toţi angajaţii nevaccinaţi

Prima mare instituiţie bancară care îşi concediază toţi angajaţii nevaccinaţi

Autor: Dorin Oancea

14.01.2022, 21:03 6736

Angajaţii Citigroup Inc din Statele Unite care nu au fost vaccinaţi împotriva COVID-19 până la 14 ianuarie vor fi trimişi în concediu fără plată şi concediaţi la sfârşitul lunii, cu excepţia cazului în care li se va acorda o scutire, potrivit unui memo al companiei consultat de Reuters.

Banca americană şi-a anunţat planul de a impune noi reguli de vaccinare în octombrie şi devine acum prima mare instituţie de pe Wall Street care impune vaccinarea.

Măsura vine în contextul în care industria financiară încearcă să readucă angajaţii în birouri în condiţii de siguranţă şi să revină la activitatea obişnuită, în condiţiile în care varianta extrem de infecţioasă Omicron se răspândeşte.

Alte bănci importante de pe Wall Street, printre care Goldman Sachs, Morgan Stanley şi JPMorgan Chase & Co le-au spus unor angajaţi nevaccinaţi să lucreze de acasă, dar niciuna nu a mers încă până la concedierea personalului.

În timp ce Citigroup este prima bancă de pe Wall Street care aplică un mandat de vaccinare, o mână de alte mari companii americane au introdus politici de "no-jab, no-job", inclusiv Google şi United Airlines, cu diferite grade de stricteţe.

Mai mult de 90% dintre angajaţii Citigroup s-au conformat mandatului până în prezent şi numărul creşte rapid, potrivit unei surse familiare cu acest subiect, adăugând că momentul aplicării mandatului de vaccinare ar fi diferit pentru personalul din sucursale.

Atunci când şi-a anunţat politica, Citigroup a mai spus că va evalua de la caz la caz scutirile pe motive religioase sau medicale, sau orice alte prevederi din legislaţia statală sau locală.

Banca a declarat atunci că se conformează politicii administraţiei preşedintelui american Joe Biden, care cere ca toţi lucrătorii care susţin contracte guvernamentale să fie complet vaccinaţi, întrucât guvernul este un client "mare şi important".

Vaccinarea a devenit o problemă care divizează în Statele Unite, la fel ca în multe ţări din întreaga lume, unele persoane opunându-se cu înverşunare, mulţi republicani criticând mandatele impuse de guverne şi întreprinderi.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9297
Diferență: 0,2297
Ieri:
Azi: 4.6851
Diferență: -1,1228
Ieri:
Azi: 5.7419
Diferență: 0,8536
Ieri:
Azi: 5.0142
Diferență: 0,5051
Ieri: