Eveniment

Prima medalie de argint pentru România de la Jocurile Olimpice

În ultimul act al categoriei 48 de kilograme, Alina Dumitru s-a confruntat cu Sarah Menezes (Brazilia), o sportivă cu 8 ani mai tânără şi fără vreo medalie olimpică în panoplie.

Tatonarea a fost îndelungată, cu contracarări din ambele părţi şi strigăte ale antrenorilor de pe margine. După un minut şi jumătate, la o fixare făcută de braziliancă, Alina Dumitru s-a resimţit, dar nu a cedat, reluând lupta cu ambiţie şi mai mare, în pofida durerilor. Menezes a continuat să o "obosească" pe Alina, care era încurajată de antrenorul Bercean: "Du-te tu prima, luptă tu, nu aştepta!", când mai era doar un minut şi jumătate din luptă. "Acuma-i momentul!", a mai strigat Bercean, dar Menezes a punctat imediat, cu yuko, 0-1. Mai rămăsese o singură carte pentru Alina: atacul. 25 de secunde, 10, Menezes a punctat din nou, din păcate decisiv, 0-11, pentru medalia de aur.

În prima luptă de la JO, în turul doi, Alina Dumitru a trecut de cubaneza Dayaris Mestre Alvarez (Cuba), prin descalificarea adversarei, care a fost penalizată cu cartonaş galben, pentru gest nesportiv. În sferturi, campioana olimpică a categoriei a trecut la mare luptă, după Golden Score, de mongoleza Urantsetseg Munkhbat, câştigând grupa B, dar acuzând lovituri la cotul drept, care s-au dovedit a fi o întindere, şi la degetele picioarelor. În semifinale, "împotriva tuturor predicţiilor", după cum titra forul internaţional de profil, a învins-o pe prima favorită la medalia de aur, japoneza Tomoko Fukumi.

Medaliile categoriei 48 de kilograme au fost împărţite astfel: Alina Dumitru (aur), Sarah Menezes (argint), respectiv Charline Van Snick (Belgia) şi Eva Csernoviczki (Ungaria), ambele bronz.

Din delegaţia României la judo mai fac parte Andreea Chiţu (cat. 52 kg), Corina Căprioriu (57 kg), Dan Fâşie (66 kg), Daniel Brata (100 kg) şi Vlăduţ Simionescu (plus 100 g).

La JO de la Londra, România este reprezentantă de 103 sportivi. În 2008, la ediţia de la Beijing, tricolorii au încheiat cu un bilanţ de 8 medalii (4 de aur, 1 de argint şi 3 de bronz), performanţă cu care s-a clasat pe locul 17 în clasamentul pe medalii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO