Eveniment

Prima rectificare bugetară pe 2018, învăluită în mister: consilierul premierului îi ceartă pe miniştri că nu au folosit banii de investiţii

Prima rectificare bugetară pe 2018, învăluită în...

Autor: Adelina Mihai, Ionel Dancu

31.07.2018, 00:06 2054

Miniştrii cabinetului Dăncilă au fost „mustraţi“ ieri de către Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, pentru că nu au cheltuit sumele alocate din buget pentru investiţii în proiectele de dezvoltare. Discuţia a fost informală şi urma să continue şi pe parcursul serii, potrivit surselor Mediafax.

Totodată, reprezentanţii sindi­ca­telor şi ai patronatelor au fost invitaţi ieri după-amiază la o discuţie ce va avea loc în această dimineaţă la Ministerul de Finanţe.

„Astăzi (ieri - n.red.) la 4 fără un sfert (p.m.) ne-a venit convocare pentru mâine la ora 9:30 la o comisie de dialog social la Finanţe excepţională. Nu ne-au zis pe ce temă. Le-am răspuns că nu e normal aşa ceva, să nu existe măcar o ordine de zi, e tipic mentalitate comunistă“, a spus Bogdan Hossu, liderul confederaţiei sindicale Cartel Alfa.

Nici Darius Vâlcov, consilierul pre­mierului Dăncilă, şi nici Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor, nu au pu­tut fi contactaţi de ZF până la închi­derea ediţiei.

Potrivit Mediafax, premierul Viorica Dăncilă i-a convocat pe mi­niş­tri, ieri dimineaţă, la guvern, pentru o şe­dinţă informală pe tema viitoarei rectificări bugetare.

Surse guvernamentale au declarat Mediafax că premierul a stat aproxi­mativ 10 minute la întâlnire, după care dis­cuţia a fost condusă de consilierul acesteia, Darius Vâlcov.

Potrivit surselor citate, Vâlcov a reproşat ministerelor că nu au demarat sau au demarat cu întârziere proce­durile de achiziţii pentru proiectele de dezvoltare, deşi au cerut, înainte de aprobarea bugetului de stat pe 2018, o majorare faţă de sumele primite în 2017.

În replică, miniştrii prezenţi la întâlnire şi secretarii de stat şi directorii care au participat în locul miniştrilor absenţi i-au transmis lui Vâlcov, la întâlnirea informală, că au aşteptat simplicarea legislaţiei privind achiziţiile publice, demers realizat de guvern la sfârşitul lunii mai printr-o ordonanţă de urgenţă.

Una dintre propunerile avansate de Vâlcov la întâlnirea informală cu miniştrii a fost ca membrii Executivului să-şi asume, „inclusiv prin semnătură“, o ţintă privind cheltuirea fondurilor alocate prin bugetul de stat, au mai declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO