Eveniment

Primăria Bran are datorii de 970.000 lei către Ministerul Culturii

Primăria Bran are datorii de 970.000 lei către...

Autor: Firuta Flutur, Mihaela Gradinaru

03.03.2016, 14:40 394

Primarul interimar al comunei Bran, Dorel Rădăcină, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că activitatea primăriei este aproape blocată după ce primarul suspendat al comunei, Gheorghe Hermeneanu, a lăsat comuna cu datorii de 970.000 de lei către Ministerul Culturii, după ce a refuzat să pună în aplicare o sentinţă judecătorească cu privire la spaţiile comerciale din faţa Castelului Bran.

„Motivul pentru care activitatea primăriei ar putea fi blocată este o sentinţă definitivă dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind suma de 970.000 lei pe care Primăria Bran va trebui să o restituie către Ministerul Culturii cu privire la terenul din faţa Castelului, unde sunt amplasate chioşcurile unde se desfăşoară activităţi economice“, a declarat Rădăcină.

La această situaţie s-a ajuns întrucât primarul suspendat, Gheorghe Hermeneanu, şi secretarul primăriei, Laurenţiu Modiga, de la vremea respectivă, nu au pus în aplicare o sentinţă judecătorească din 2009 prin care Primăria Bran era obligată să predea spaţiile comerciale către Ministerul Culturii.

„Refuzând să predea spaţiul şi continuând să încheie contracte de închiriere, Primăria a încasat anumite venituri, într-adevăr nu acele venituri la care s-a ajuns prin acea hotărâre, dar noi acum suntem obligaţi să înapoiem acea sumă de 970.000 lei şi spaţiul respectiv. Este vorba de perioada 2009-2012, urmând ca Ministerul să se îndrepte în continuare în instanţă şi valoarea va creşte până în 2016, iar în final va trebui să dăm în jur de un milion de euro“, a mai spus primarul interimar al comunei Bran.

Pentru Primăria Bran este o situaţie foarte dificilă pentru că toate investiţiile iniţiate sau proiectele viitoare sunt practic blocate, acesta fiind şi unul din motivele pentru care instituţia nu poate susţine financiar preluarea Muzeului Naţional Bran, aflat în administrarea Ministerului Culturii şi care urmează să fie defiinţat în luna august, după 60 de ani de funcţionare, a mai precizat edilul.

În acest dosar, Gheorghe Hermeneanu şi Laurenţiu Modiga au fost condamnaţi definitiv de Curtea de Apel Braşov în 26 mai 2010, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare condiţionată pe o perioadă de trei ani şi şase luni.

Primarul suspendat Gheorge Hermeneanu se află în prezent sub control judiciar după ce, în noiembrie 2015, a fost prins luând mită de la administratorul unei societăţi pentru a facilita contractul pentru iluminatul de sărbători. Hermeneanu a stat în arest preventiv din 30 noiembrie 2015 până în 23 decembrie 2015 când a fost plasat în arest la domiciliu, iar în 15 ianuarie 2016 a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile în cazul său.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO