Eveniment

Primăria Bucureştiului merge înainte cu fanteziile bugetare: 5 mld. lei venituri în 2016

Primăria Bucureştiului merge înainte cu fanteziile...

Autor: Iulian Anghel

08.02.2016, 00:03 254

Primăria Generală a Municipiului Bucureşti a publicat la proiectul de buget pentru anul în curs care prevede venituri totale (venituri proprii de 3,9 mld. lei şi venituri ale instituţiilor din subordine) de 5 miliarde de lei (1,1 mld. euro), mai mari cu 16% faţă de proiectul de anul trecut, în condiţiile în care an de an veniturile iniţiale au fost supraestimate cu procente ajungând şi până la un sfert din buget.

Primăria generală a Bucureştiului este cea mai bogată instituţie locală din ţară, cu venituri anuale de 700 - 800 de milioane de euro, acelaşi venit cumulat având şi bugetele celor şase primării de sector. Veniturile cumulate ale primăriei generale şi ale primăriilor de sector depăşesc frecvent veniturile anuale adunate ale celorlalte zece principale primării de oraşe ale ţării.

Execuţia pentru 2015 a bugetului Primăriei generale nu a fost publicată încă, dar din datele rectificate reiese că anul trecut bugetul propriu al Primăriei generale a fost redus de la 3,9 mld. lei, iniţial, la 3,7 mld. lei (un minus de 7%.). În 2014, bugetul final de venituri a fost cu un miliard de lei sub cel estimat (minus 25%).

Ca în toţi anii din urmă, cele mai mari cheltuieli ale municipalităţii şi în 2016 sunt cu subvenţiile pentru RADET şi RATB – un miliard de lei în total. Cheltuielile de investiţii sunt prevăzute în sumă de 823 de milioane de lei (20% din bugetul propriu de venituri), iar rambursările de credite înseamnă 133 mil. lei (3,3% din veniturile proprii ale municipalităţii). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO