Eveniment

Primăria Capitalei începe procedurile pentru crearea „Centurii Verzi” din jurul Bucureştiului

Primăria Capitalei începe procedurile pentru crearea...

Autor: Mediafax

30.08.2017, 12:19 194

„Obiectivul nostru este să ajungem la 30 de hectare de pădure la 1.000 de locuitori. S-a mai încercat demararea acestui proiect, Centura Verde a Capitalei, din nefericire nu s-a putut stabili o colaborare inter-instituţională eficientă cu unităţile administrativ-teritoriale din zona metropolitană din judeţul Ilfov. Acum nu se mai pune această problemă. Am fost Senator de Ilfov, am vorbit deja cu administratorii şi primarii şi consilierii primăriilor la care ne referim, nu vom mai avea de această dată niciun obstacol. Am discutat şi formal şi informal cu reprezentanţii Ministerului Apelor şi Pădurilor, cu care vom semna un parteneriat prin care să să punem bazele acestei colaborări. Voi anunţa, în cel mai scurt timp, primele acţiuni de împădurire. Acest start nu îl mai putem rata, vă garantez”, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

În expunerea de motive a proiectului aprobat de CGMB se precizează că realizarea Centurii Verzi a Municipiului Bucureşti este un obiectiv strategic pentru Capitală, fiind o resursă naturală importantă cu rol în combaterea efectelor schimbărilor climatice, reducerii poluării aerului, mărirea suprafeţelor spaţiului verde şi o oportunitate de stimulare a dezvoltării ariei metropoitane a Capitalei prin amenajarea unor poli de interes turistic şi agrement.

Înainte de a fi demarate împăduririle, însă, va va fi necesară o analiză amănunţită a terenurilor şi speciilor de arbori care vor fi plantaţi, se mai arată în proiectul propus de Primarul General al Capitalei.

„Iniţierea acestui proiect complex presupune elaborarea studiilor pentru identificarea terenurilor pretabile la împădurire, a condiţiilor pedologice şi hidrologice, a speciilor adecvate de arbori, precum şi stabilirea stutului juridic al terenurilor propuse”, se precizează în proiectul privind crearea „Centurii Verzi” a Capitalei.

În plus, vor trebui semnate protocoale cu localităţile din judeţul Ilfov astfel încât administraţiile locale să realizeze, în regim propriu, campanii de împădurire a terenurile aflate în administrarea acestora.

În judeţul Ilfov, fiecărui locuitor îi revine o suprafaţă de pădure sau terenuri forestiere de 0,084 de hectare. Cele mai împădurite zone sunt în localităţile Ciolpani, Snagov, Buftea şi Pantelimon, unde suprafaţa forestieră depăşeşte 35-40%. În Otopeni, Chitila, Cornetu şi Berceni suprafaţa totală de pădure este sub 1%, iar în localităţile Dobroeşti şi Glina, pădurile lipsesc cu desăvârşire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO