Eveniment

Primăria Capitalei vrea să extindă benzile unice pentru autobuze

Primăria Capitalei vrea să extindă benzile unice...

Autor: Bogdan Alecu

05.08.2015, 00:04 697

Primăria Capitalei are în plan extinderea proiectului de benzi unice pentru transportul în comun, astfel încât viteza medie a acestora să fie peste cea a traficului, model implementat deja în marile oraşe ale Europei.

„Municipalitatea a probat şi implementat benzile unice pentru transportul în comun pe mai multe străzi din Capitală, acolo unde acest lucru a fost posibil: Splaiul Independenţei, b-dul Elisabeta, Calea Dorobanţilor, b-dul Dacia, urmând să fie continuată pe Splaiul Independenţei către Piaţa Unirii. Aceste soluţii urmează să fie extinse şi pe alte artere din Capitală, odată cu aprobarea lor de către Poliţia Rutieră, în conformitate cu legislaţia în vigoare“, au spus reprezentanţii Pri­măriei Capitalei.

Potrivit viceprimarului Capitalei Cornel Pieptea, din partea PNL, edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, are pe masă încă de anul trecut un proiect de hotărâre privind instituirea de benzi de circulaţie dedicate mijloacelor de transport public de persoane pe unele artere de circulaţie din municipiul Bucureşti, o iniţiativă a consilierilor generali ai PNL. Proiectul prevede înfi­in­ţarea de benzi unice dedicate mijloacelor de transport RATB pe 37 de artere din Capitală, totalizând aproape 60 km. Dintre acestea, cel mai lung tronson ar fi cel de pe b-dul Iuliu Maniu, de 4,25 km, urmat de cel de pe b-dul Ion Mihalache, de 3,55 km, cu toate că pe acesta este prezentă şi o linie de tramvai.

„Propunerea la care se face referire nu a putut fi implementată întrucât aceasta nu este fundamentată tehnic şi nu a fost realizată în conformitate cu realitatea existentă în teren“, au spus oficialii Primăriei. „Municipalitatea susţine această soluţie de trafic, însă ea poate fi implementată doar acolo unde dimensiunea străzii permite acest lucru şi fără a se intra în conflict cu alte moduri de transport în comun, cum este tramvaiul spre exemplu“.

În opinia viceprimarului beneficiile implementării benzilor unice pentru transportul public sunt multiple, de la reducerea costurilor RATB prin creşterea vitezei de deplasare a mijloacelor de transport în comun, la creşterea numărului de bucureşteni care folosesc vehiculele RATB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO