Eveniment

Primăria din Cluj a câştigat un proiect european de 5,6 mil. euro ca să îi instruiască pe clujenii rămaşi fără job din cauza automatizării

Primăria din Cluj a câştigat un proiect european de...

Autor: Mircea Nica

05.06.2019, 00:05 818

Proiectul Future of Work, care are o alocare de 5,6 mil. euro, are ca scop dezvoltarea de noi competenţe pentru per­soanele pregătite în prezent pentru locurile de muncă aflate în risc de dispariţie ca urmare a automatizării.

 „Vom testa scenarii pentru a pregăti oraşul şi comunitatea pentru viitorul forţei de muncă. Acest proiect presu­pune şi riscuri pe care ni le asumăm. De asemenea, proiectul Cluj Future of Work urmăreşte trei aspecte impor­tante: facilitarea tranziţiei la tehno­logia 4.0, creşterea competitivităţii şi dezvoltarea organizării muncii la nivelul oraşului“, a spus Anamaria Vrabie, director al Diviziei de Inovare din Centrul Cultural Clujean şi co-manager al Cluj Future of Work, în cadrul unui eveniment organizat săptă­mâna trecută la Cluj.

Proiectul va fi implementat în perioada 2019-2021 şi a fost câştigat de Centrul de Inovare şi Imaginaţie Civică al Municipalităţii din cadrul Primăriei Cluj (o instituţie menită să sprijine colaborările în comunitatea clujeană) şi Centrul Cultural Clujean, un ONG de cultură şi dezvoltare urbană.

„În 2019, anul în care începem implementarea, ne concentrăm pe grupurile ţintă, iar în 2020 ne vom ocupa de testarea cursurilor şi proiectelor pilot din cadrul celor trei direcţii. Imple­men­tarea proiectului începe în iunie 2019, iar bugetul este de 5,6 milioane de euro, cu finanţare nerambursabilă de 80% şi co-finanţare de 20%. Astfel sunt trei teme de cercetare pentru care ne pregătim să muncim, iar una dintre ele este dedicată trendurilor globale privind relaţiile de muncă. Al doilea studiu este legat de do­meniile vulnerabilizate de auto­ma­tizare, iar al treilea se referă la competitivitatea industriilor culturale şi creative din Cluj-Napoca în context european“, a spus Rariţa Zbranca, director de program al Centrului Cultural Clujean.

Astfel, din bugetul proiectului de 5,6 mil. euro, 38% din bani sunt alocaţi activităţilor de cercetare-dezvoltare şi testare de noi tipuri de curriculă pentru categoriile vizate de proiect, 38% sunt investiţi în echipamente specific industriei 4.0, 8% sunt alocaţi într-un program de incluziune socială pentru categoriile marginalizate pe piaţa muncii, 6% sunt destinaţi cheltuielilor de marketing şi 10 % sunt alocate cheltuielilor administrative.

„Temele prioritare sunt mobilitatea urbană, viitorul pieţei muncii şi rezilienţa oraşelor, iar Cluj-Napoca este primul oraş din Estul Europei care bene­ficiază de o finanţare neram­bur­sabilă de 80% de la Comisia Europeană, prin programul Urban Innovative Actions,“ a spus Anamaria Vrabie.

Urban Innovative Actions este un program cu finanţare de la Uniunea Europeană cu o finanţare totală de 372 de milioane de euro în perioada 2014- 2020, care sprijină autorităţile să testeze noi soluţii pentru a rezolva problemele din mediul urban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO