Eveniment

Primăria Iaşi estimează venituri de 1 mld. lei în 2015, cu 26% peste cele de anul trecut

Primarul Iaşiului, Gheor­ghe Nichita. Fotograf: Silviu Matei

Primarul Iaşiului, Gheor­ghe Nichita. Fotograf: Silviu Matei

Autor: Andrei Cîrchelan

06.02.2015, 00:03 460

Bugetul Iaşiului propus pentru anul 2015 taie 35% din investiţii, chiar dacă anticipează venituri cu 26% mai mari decât cele estimate în anul anterior.

Pentru anul curent, primăria estimează venituri de 1.044 milioane de lei, faţă de cele 829 de milioane de lei estimate în anul anterior, ceea ce reprezintă o creştere de 26%. Totodată, cheltuielile au fost majorate şi ele cu 23%, de la 886 milioane de lei la 1.044 milioane de lei.

„În acest an, necesarul de cofinanţare este de cinci ori mai mare faţă de anii precedenţi, astfel că sumele propuse în bugetul anului 2015 vor fi prioritar distri­buite în acest sens. Dorim ca până la sfârşitul acestui an să finalizăm toate proiectele europene aflate în derulare în municipiul Iaşi“, a declarat primarul Iaşiului Gheor­ghe Nichita. Creşterea veniturilor estimate pentru anul acesta vine mai ales din majorarea subvenţiilor de la stat şi a sumelor primite de la Uniunea Europeană.

Subvenţiile din bugetul de stat sunt calculate anul acesta la 216 milioane de lei, faţă de 128 milioane de lei în 2014. Totodată, sumele primite de la Uniunea Europeană şi alţi donatori pentru plăţile efectuate şi prefinanţarea proiectelor au crescut în cuantum de la 201 milioane de lei la 297 milioane de lei.

Diferenţele sunt calculate în baza proiectelor de buget aprobate de Consiliul Local în 2014 şi 2015, având în vedere că pe site-ul primăriei nu sunt publicate alte date legate de bugetul local, iar până la închiderea ediţiei purtătorul de cuvânt al primăriei nu a putut fi contactat pentru a da detalii. Comparativ cu datele de la Ministerul Dezvoltării însă, există o diferenţă sub­stanţială între veniturile bugetate de municipalitatea Iaşi şi rezultatele avute în anii anteriori. În 2013, de exemplu, primăria şi-a bugetat venituri de 905 mil. lei şi a realizat venituri de 666 mil. lei, iar în 2012 şi-a bugetat venituri de 675 mil. lei şi a realizat venituri de 538 mil. lei.

Pe cifrele disponibile de la primărie pentru anul acesta, programul obiectivelor de investiţii pe 2015 are o valoare totală de 28,6 milioane de lei, faţă de 43,9 milioane de lei în anul anterior.

Cea mai mare parte din investiţiile programate de primărie pentru anul acesta se referă la reabilitarea şi dotarea unităţilor de învăţământ, direcţie în care vor merge 10 milioane de lei. Alte investiţii importante planificate se referă la transporturi, unde investiţii de 6,2 milioane de lei sunt calculate pentru modernizarea străzilor iar alte 5 milioane de lei vor merge spre achiziţii de autobuze şi tramvaie. Pentru iluminat public sunt calculate investiţii de 4 milioane de lei.

„Vom finaliza proiectele începute în anii precedenţi din fonduri proprii – mă refer la Esplanada Mimoza, str. Eternitate, stradela Sf. Andrei, continuarea extinderii spaţiului verde în Iaşi etc-, dar avem în vedere si unele obiective noi: locuri de joacă pentru copii, spaţii verzi, reabilitarea şi modernizarea de străzi şi trotuare în cartiere, racordarea clădirilor publice la sistemul centralizat de termoficare, achiziţia de tramvaie şi autobuze (pentru punerea în funcţiune a Axei Sud şi completarea parcului de transport– cu 15 autobuze şi 15 tramvaie), investiţiile noi în infrastructură: reabilitare linie de tramvai Cinci Drumuri – Pădurii – Nicoriţa şi Bucşinescu – Tudor Vladimirescu – Calea Chişinaului”, a mai declarat Nichita.

 

Proiecte mari finanţate în 2015:

+ Reabilitarea sistemului de termoficare în municipiul Iaşi - 207 milioane de lei

+ Sistem de management de trafic în municipiul Iaşi - 49,8 mil. lei

+ Modernizarea reţelei de linii de tramvai în polul de creştere - 57 mil. lei

+ Reabilitarea infrastructurii rutiere în zona industrială - 56.7 mil. lei

+ Dezvoltare şi reabilitare artera funcţională sud - municipiul Iaşi - 42,1 milioane de lei

+ Modernizarea legăturii rutiere Centrul Intermodal de Transport 30,3 milioane de lei

+ Consolidare şi restaurare imobil Muzeul Municipal - 16,5 mil. lei

+ Regenerare urbană zona Lăpuşneanu - 12 mil. lei

+ Reabilitare Mânăstirea Golia, etapa II  - 8,9 mil. lei

+ Reabilitare Cămin de Pensionari Sf. Parascheva - 8 mil. lei

+ Dezvoltarea axei de transport est-vest în municipiul Iaşi - 5,4 mil. lei

+ Proiecte şcoli - 15,4 mil. lei

+ Proiecte Direcţia de Asistenţă Comunitară - 2 mil. lei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO