Eveniment

Primăria Municipiului Bucureşti amplasează un nou sistem de senzori de monitorizare a calităţii aerului din Capitală

Primăria Municipiului Bucureşti amplasează un nou...

Autor: Mediafax

31.03.2022, 17:34 82

Primăria Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Fundaţia Vital Strategies,  va implementa şi opera, începând din acestă vară, un nou sistem de senzori care monitorizează calitatea aerului, complementar celui deţinut de Guvern, prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

„Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat amplasarea unei noi reţele cu 40 de senzori pentru măsurarea calităţii aerului în Capitală. E vorba de un proiect susţinut de Bloomberg Philantropies în parteneriat cu OMS şi el a devenit posibil pentru că Bucureştiul a aderat anul trecut la Reţeaua Oraşe Sănătoase”, declară primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

Potrivit unui comunicat de presă, cei 40 de senzori de aer vor fi calibraţi pentru a detecta concentraţiile de pulberi în suspensie PM 2.5, PM 10 şi oxizi de azot NOx şi vor fi oferiţi Municipiului Bucureşti cu titlu gratuit de către Vital Strategies. Vital Strategies va achiziţiona senzorii şi va suporta contravaloarea serviciilor de mentenanţă timp de 2 ani, urmând ca ulterior responsabilitatea acoperirii acestor costuri să fie preluată de către Municipalitate.

„Monitorizarea datelor va fi permanentă iar informaţiile obţinute vor fi publice şi vor servi la: investigarea surselor de poluare şi aplicarea sancţiunilor care se impun (dacă este cazul); aplicarea măsurilor locale de reducere a poluării (restricţii de trafic, extinderea spaţiilor verzi, o mai bună igienizare a străzilor) şi investigarea legăturilor între poluarea aerului şi problemele de sănătate”, conform comunicatului.

Aprobarea de către CGMB, în şedinţa din data de 30.03.2022, a protocolului de colaborare dintre Municipiul Bucureşti şi Organizaţia Vital Strategies reprezintă primul pas în implementarea proiectului, urmând ca în perioada următoare sa fie parcurse următoarele etape:

- consultarea unui expert în calitatea aerului cu privire la tipul de senzori necesari, locaţiile adecvate pentru instalarea senzorilor, monitorizarea datelor şi interpretare etc.

- achizţionarea şi instalarea senzorilor, iar ulterior monitorizarea datelor;

-transferul sistemului de senzori către Municipalitate.

În prezent, Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului este deţinută de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor .

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO