Eveniment

Primăria Ploieşti pregăteşte un val de investiţii. Primarul Mihai Poliţeanu: „Invit băncile să colaboreze cu noi. Angajamentele vor fi respectate fără excepţie”

Primăria Ploieşti pregăteşte un val de investiţii....

Autor: Daniel Lazar

14.04.2025, 16:19 217

Primăria Municipiului Ploieşti pregăteşte lansarea unui program extins de investiţii, cu impact direct asupra infrastructurii urbane, mobilităţii, digitalizării şi serviciilor publice, în contextul unei strategii de dezvoltare ce vizează orizontul 2025–2026. Conform declaraţiilor edilului Mihai Poliţeanu, administraţia locală are în vedere contractarea unor finanţări externe, prin credite bancare şi fonduri europene, pentru a susţine implementarea proiectelor aflate în diverse stadii de pregătire.

„Invit băncile să colaboreze cu noi. De la preluarea mandatului nu au existat incidente privind rambursarea creditelor în curs, acestea fiind întotdeauna prioritizate la plată. Există un consens transpartinic privind respectarea angajamentelor contractuale. Parte dintre investiţii depind de aceste finanţări externe, fie ca mecanism de co-finanţare pentru proiecte europene, fie pentru acoperirea integrală a costurilor”, a precizat primarul Ploieştiului.

Administraţia locală a publicat o listă preliminară cu 20 de proiecte strategice care vor intra în proceduri de licitaţie publică în următoarele luni. Printre cele mai avansate se numără: străpungerea Gara de Sud – Gara de Vest, cu extindere la patru benzi, troleibuze şi piste de biciclete. Proiectul se află în faza de evaluare a ofertelor, iar lucrările ar putea începe în acest an; reamenajarea pieţelor din faţa gărilor – procedura de licitaţie urmează să fie lansată în aprilie; refacerea zonei centrale a municipiului – împărţită în două componente finanţate prin linii europene distincte, execuţia fiind estimată pentru 2026; achiziţia de toalete publice automate şi staţii moderne de autobuz – primele livrări ar putea avea loc până la finalul acestui an; odernizarea lizierei de lângă Universitatea Petrol şi Gaze şi construcţia de terenuri de sport la Liceul de Chimie, proiecte aflate în pregătirea documentaţiei tehnice, cu execuţie posibilă în 2025.

Primăria mizează pe un mix de finanţare pentru a acoperi ambiţiile investiţionale asumate. Pe lista priorităţilor se regăsesc şi proiecte de mobilitate urbană şi energie: achiziţia unui grup de motoare în cogenerare pentru Termo Ploieşti – licitaţia este în derulare, cu atribuirea contractului estimată în iunie; reabilitarea a 24 km de reţea de termoficare – licitaţia este planificată pentru finalul lunii mai, execuţia urmând să înceapă în 2026; achiziţia a 20 de tramvaie noi, dintre care 15 vor fi finanţate de Banca Europeană de Investiţii. Caietul de sarcini este finalizat, iar lansarea licitaţiei este preconizată pentru luna mai; managementul inteligent al intersecţiilor din Ploieşti – în faza de elaborare a studiului de fezabilitate, cu implementare până la jumătatea lui 2026.

Lista de proiecte include şi modernizarea serviciilor educaţionale şi a infrastructurii digitale: construcţia unei şcoli modulare pentru „I.A. Bassarabescu”, în curtea Palatului Copiilor – proiect urgent, cu lucrări planificate pentru 2025; refacerea site-ului Primăriei Ploieşti, care va intra în achiziţie până la final de aprilie; achiziţia de camere de supraveghere – aproximativ 100 de unităţi vor fi achiziţionate în acest an pentru îmbunătăţirea siguranţei publice.

Pe lista de priorităţi se mai regăsesc: reabilitarea gazonului stadionului municipal, studiul de trafic urban, documentaţia pentru bazinul Vega şi studiul DALI pentru Halele Centrale, reabilitare care depinde de preluarea proiectului de către Compania Naţională de Investiţii.

Primarul Mihai Poliţeanu recunoaşte că bugetul local este subdimensionat în raport cu lista de proiecte vizate, dar subliniază că demararea etapizată a acestora ar putea produce efecte vizibile într-un orizont de timp rezonabil – 2-3 ani.

„Va fi un an extrem de solicitant pentru colegii din compartimentele Tehnic-Investiţii şi Achiziţii Publice. Le mulţumesc anticipat pentru efortul pe care îl vor depune în slujba oraşului. Dacă vrem un Ploieşti modern, trebuie să acţionăm în această direcţie, cu decizii ferme şi investiţii curajoase”, a conchis edilul.

Ploieştiul se aliniază astfel tendinţelor din marile centre urbane, în care investiţiile în infrastructură, mobilitate durabilă şi digitalizare devin piloni esenţiali pentru atragerea de fonduri externe, consolidarea serviciilor publice şi creşterea calităţii vieţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels