Eveniment

Primăria Sectorului 4 estimează costul reabilitării termice la 67 mil. euro pe patru ani

Primăria Sectorului 4 cheltuie 17,5 mil. euro pe spaţii verzi, cât jumătate din bugetul pentru educaţie. Mediafax Foto

Primăria Sectorului 4 cheltuie 17,5 mil. euro pe spaţii verzi, cât jumătate din bugetul pentru educaţie. Mediafax Foto

Autor: Andrei Cîrchelan

04.09.2014, 00:03 402

Reabilitarea termică a blocu­rilor din ectorul 4 al Capitalei, proiect care include 1.305 clădiri în perioada 2014-2020, ar putea costa 295,48 mil. lei (67,15 mil. euro) în următorii patru ani, potrivit estimării din cadrul unei licitaţii lansate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), anulată ulterior din cauza unei greşeli procedurale.

Primăria sectorului a lansat la finalul lunii august un anunţ de participare, pen­tru un contract-cadru esti­mat la mi­nimum 118,19 mil. lei (26,8 mil. euro) şi ma­ximum 295,48 mil. lei, prin care un singur opera­tor eco­no­mic ar reabilita blo­cu­rile din sector pe o pe­rioadă de patru ani.

De regulă, prin con­trac­tul-cadru în achiziţii pu­blice autoritatea sta­bileşte limitele de finan­ţare accesibilă ofertan­tu­lui câştigător şi poate semna acorduri cu acesta fără a avea la momentul res­pec­tiv banii necesari.

Practic, acordul-ca­dru arată esti­marea valorii lucrărilor pu­se în dis­cuţie, dar nu garantează că ope­ratorul va primi suma la care se referă contractul ci va fi remunerat pe mă­sura serviciilor prestate sau produ­selor furnizate la finalul perioadei acordului.

Procedura pentru reabilitarea ter­mică a blocurilor a fost anulată în ace­eaşi zi în care a fost lansată, după ce la anunţul de participare a fost ataşat caietul de sarcini, un document confi­denţial. Estimarea valorii contractului nu a fost printre motivele anulării.

Data la care va fi relansată pro­cedura sau valoarea estimată în noua procedură nu pot fi cunoscute momentan, potrivit lui Adrian Cormoş, director executiv din cadrul Primăriei Sectorului 4. 

În perioada 2014-2020, primăria intenţionează să reabiliteze 1.305 blocuri de locuinţe din sector, potrivit unor documente publicate pe site-ul instituţiei, iar pentru reabilitările de anul acesta foloseşte un credit de 6 mil. lei (1,36 mil. euro), de la Banca Europeană de Investiţii. Această sumă alocată reabilitării termice este singurul credit trecut la venituri în bugetul sectorului pentru anul acesta.

 

Pe ce cheltuie primăria banii

Bugetul sectorului 4 pe 2014 esti­mează venituri şi cheltuieli de 513 mil. lei (116,6 mil. euro), sumă din care mai mult de jumătate va fi folosită pentru în­văţământ, parcuri şi dobânzi plătite la îm­prumuturi, potrivit bugetului pe 2014.

Cea mai mare cheltuială, de 147 mil. lei (33,4 mil. euro), se referă la şco­lile din sector şi include drepturi sala­riale câştigate de profesori prin hotărâri judecătoreşti, în cuantum de 8,38 mil. lei (1,9 mil. euro).

Următoarele chel­tuieli, ca pondere din to­tal, se referă al asis­tenţa so­cială şi par­curile din sector. Astfel, asis­tenţa so­cia­lă primeş­te în total 78,6 mil. lei (17,86 mil. eu­ro), din care cea mai mare parte, 72,84 mil. lei, mer­ge spre Direcţia Ge­nerală de Asistenţă So­cia­lă şi Protecţia Copilului.

Parcurile şi zonele verzi determină cheltu­ieli de 77 mil. lei (17,5 mil. euro), aproape ju­mă­tate din această sumă reprezentând investiţii.

Pe lângă aceste cheltuieli, creditele bancare costă primăria 64 mil. lei (14,5 mil. euro) anul acesta.

 

Investiţii de 31 mil. lei în parcuri

Prioritatea investi­ţională sunt parcurile, în special Orăşelul Copi­ilor din Parcul Tinere­tu­lui. Bugetul total alocat de primărie investiţiilor este de 84,2 mil. lei (19 mil. euro), bani din care o sumă de 31,17 mil. lei (7,08 mil. euro) va merge spre parcuri, pre­ponderent Orăşelul Co­pi­ilor, potrivit lui Ovidiu Zară, consilier local.

La jumătatea lunii iunie, primăria a atribuit un contract de 8,63 mil. lei (1,96 mil. euro), pentru în­tre­ţinerea echipa­men­telor de joacă, so­cietăţii DFS Cen­ter Group, jucător cu afaceri de 8 milioane de lei (1,82 mil. euro) anul trecut, controlat de Dragoş Dorcioman şi Ilie Alexiu.

Alte investiţii, bugetate la 20,5 mil. lei (4,66 mil. euro), vizează reparaţiile şi modernizarea sistemului rutier.

Primăria are în desfăşurare o li­citaţie pentru un acord-cadru de 40 mil. lei (9 mil. euro), valabil patru ani, pen­tru reparaţii curente şi modernizări de străzi aflate în administrarea Con­siliului Local Sector 4. Acordul va fi sem­nat cu trei agenţi economici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO