Eveniment

Primăria Sectorului 6 din Bucureşti spune că a identificat cinci terenuri pentru construirea unor creşe şi grădiniţe, dar nu există încă date despre când ar putea începe lucrările sau despre valoarea investiţiei

Primăria Sectorului 6 din Bucureşti spune că a...

Autor: Alexandra Matei

03.03.2021, 16:14 346

Primăria Sectorului 6 spune că a identificat cinci terenuri pe raza unităţii disponibile pentru construirea unor creşe şi grădiniţe, conform reprezentanţilor instituţiei, însă în prezent nu există date despre când ar putea începe lucrările sau despre valoarea estimată a investiţiei.

Două terenuri sunt situate în Strada Piatra Craiului şi pe Splaiul Independenţei, iar pe Bulevardul Ghencea există alte trei parcele potrivite pentru construcţia unităţilor de învăţământ, spun oficialii primăriei.

„Primăria Sectorului 6 a identificat 18 terenuri pe raza unităţii administrativ-teritoriale, terenuri care au fost solicitate a fi transferate în administrarea noastră de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi care pot face obiectul unor investiţii. Dintre acestea, cinci au fost identificate ca fiind oportune pentru construirea de grădiniţe sau creşe. Acestea sunt situate în Strada Piatra Craiului, Splaiul Independenţei şi trei parcele în Bulevardul Ghencea”, au declarat pentru ZF reprezentanţii Primăriei Sectorului 6 din Bucureşti.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spunea, în luna noiembrie a anului trecut, că nu va împodobi sectorul cu lumini şi decoraţiuni de Crăciun, investiţie care s-ar fi ridicat la aproximativ 500.000 de euro, întrucât cu aceşti bani ar putea construi creşe sau grădiniţe sau ar putea asfalta străzi. „Eu sunt mai zgârcit cu banul public, mă gândesc că de banii aceştia, 500.000 de euro, aş putea face o grădiniţă sau o creşă sau mai asfaltez o stradă”, spunea Ciprian Ciucu, într-o postare pe pagina sa de Facebook, în luna noiembrie a anului trecut.

ZF a trimis întrebări către departamentul de presă al Primăriei pentru a vedea ce paşi s-au făcut în direcţia dezvoltării unor şcoli de la zero.

Demararea unui astfel de proiect, care presupune construirea unei grădiniţe sau creşe, conform reprezentanţilor primăriei, necesită parcurgerea mai multor paşi, precum analiza situaţiei existente şi identificarea deficienţelor sau a amplasamentului investiţiei.

Aceştia susţin că, în prezent, se studiază dacă există grădiniţe sau creşe în zonele identificate, care funcţionează cu un număr de copii în grupa mult mai mare decât numărul stabilit de Legea Educaţiei Naţionale, fără a putea face faţă solicitărilor de înscrieri.

Totodată, se lucrează în vederea nominalizării surselor de finanţare a investiţiei publice, ca urmare a analizei financiare şi  economice, luându-se în calcul fonduri proprii, credite bancare, alocaţii de la bugetul de stat sau bugetul local, credite externe garantate sau contractate de stat, fonduri externe nerambursabile sau alte surse de finanţare.

Alţi doi paşi importanţi pe care Primăria Sectorului 6 trebuie să-i parcurgă în cadrul proiectului, conform reprezentanţilor acesteia, sunt atât demararea procedurii de achiziţie publică pentru serviciile de proiectare, execuţie şi dirigenţie de şantier, cât şi parcurgerea procesului de autorizare a investiţiei.

Suplimentar faţă de terenurile identificate recent de către primărie, în prezent, în Sectorul 6 se desfăşoară lucrări de construcţie pentru 3 grădiniţe, spun reprezentanţii Primăriei Sectorului 6.

Aceste trei proiecte în derulare sunt o grădiniţă în incinta Grădiniţei nr. 274, o grădiniţă în incinta Cartierului ANL Brâncuşi şi o grădiniţă în incinta Şcolii Constantin şi Elena şi se află în zonele Iuliu Maniu, Valea Oltului şi respectiv Aleea Lunca Cernei.

Aceste trei unităţi vor putea primi circa 380 de copii din noiembrie 2022, potrivit informaţiilor oferite de primărie, iar investiţia totală depăşeşte 30 de mil de lei.

Totodată, în Sectorul 6 este în derulare şi proiectul pentru construcţia Creşei „Îngeraşii”, implementarea proiectului de construcţie şi dotare, început în august 2020, având o valoare totală a investiţiei de peste 9 mil de lei.

„O parte din investiţia totală, suma de 3.556.526 de lei provine din fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020, finanţat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), iar suma de 800.218,50 lei constituie contribuţia Guvernului României. Restul investiţiei, în valoare de 5.631.007,48 lei, care reprezintă peste 55% din totalul cheltuielilor, se asigură de la Bugetul Local al Sectorului 6”, au mai spus reprezentanţii Primăriei Sectorului 6.

Creşa „Îngeraşii” va fi ridicată din temelie, susţin aceştia, va fi construită pe trei nivele, având o suprafaţă de 2559 mp şi va putea găzdui 124 de copii.

Creşa va fi situată la graniţa cartierelor Crângaşi şi Giuleşti, o zonă în care se simţea lipsa unui astfel de centru, cred ei, iar construcţia este estimată a fi dată în folosinţă în  mai – iunie 2022.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO