Eveniment

Primăria Tecuci a plătit ilegal 115.000 de lei pentru tablouri şi automate de cafea

Primăria Tecuci a plătit ilegal 115.000 de lei pentru...

Autor: Ovidiu Matache

17.02.2015, 00:02 395

Primăria Tecuci a plătit ilegal aproape 115.000 lei pentru tablouri, automate de cafea sau perdele, potrivit raportului Curţii de Conturi pe anul 2013, primarul oraşului Daniel Ţuchel susţinând însă că nu este vorba de nimic ilegal şi a contestat în instanţă cele semnalate de instituţia de control.

Curtea de Conturi arată în raportul pe 2013 că Primăria Tecuci a plătit pentru achiziţionarea unor tablouri, automate de cafea sau perdele aproape 115.000 lei în mod nelegal.

„Entitatea a achiziţionat şi a plătit din bugetul local, în mod nelegal, contravaloarea unor obiecte de inventar şi mijloace fixe în valoare totală de 114.873,66 lei reprezentând tablouri, distribuitoare de băuturi calde (cafea, ceai), decoraţii şi protecţii solare interioare (perdele), produse consumabile pentru distribuitoarele auto­mate de produse“, se arată în raportul Curţii de Conturi. Instituţia de control apreciază că este vorba des­pre o abatere financiară ci­frată la 137.000 de lei.

Primarul municipiului Tecuci Daniel Ţuchel sus­ţine însă că nu este nimic ilegal şi că nu au fost cum­părate tablouri, ci au fost recondiţionate contra cost două picturi aflate în patri­moniul primăriei, în urma unor donaţii.

De asemenea, el spune că automatele de băuturi calde erau necesare pentru proto­col, dar şi pentru cetăţenii care pot să îşi cumpere o cafea sau un ceai cald de la aceste aparate când vin la primărie cu diferite probleme.

Primarul din Tecuci a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că a fost contestat în instanţă anumite aspecte din acest raport şi că „după ce se va formula o soluţie va lua act pentru a proceda conform legii“.

Curtea de Conturi a constatat la Tecuci şi alte abateri. Astfel, coform raportului, Primăria nu a putut justifica necesitatea şi oportunitatea preluării în proprietatea publică, cu titlu gratuit, a 38 de stâlpi de iluminat amplasaţi abuziv de către o persoană fizică în extravilanul oraşului.

Curtea de Conturi a mai semnalat şi că Primăria Tecuci a aplicat o chirie de 80 de lei anual pentru un hectar, în loc de 450 de lei anual pentru hectar, în cazul a şapte contracte de închierere a unei păşuni, estimând o abatere de 60.000 lei.

Curtea de Conturi a mai stabilit că Primăria Tecuci nu a respectat nici procedura de atribuire a contractelor de achiziţie pentru realizarea unor lucrări de întreţinere şi reparaţie a unor străzi.

Daniel Ţuchel a spus că după cele semnalate de Curtea de Conturiau fost începute controale proprii ale Primăriei în privinţa acestor probleme, susţinând că în unele cazuri au fost recuperate deja prejudiciile.

Principalele abateri financiare semnalate la Primăria Tecuci de către Curtea de Conturi sunt estimate la aproximativ 258.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO