Eveniment

Primariile prefera sa plateasca prin bilete la ordin pentru ca se folosesc de garantia statului

22.07.2009, 00:00 725

Ministerul Finantelor a interpretat gresit faptul ca primariile nu inregistreaza platile facute prin bilete la ordine si astfel ele nu intra in datoria publica totala, spune Gheorghe Falca, primarul Aradului. "Le-am aratat caietele de sarcini si faptul ca Ministerul de Finante aproba aceste plati, iar maine (astazi - n.r.) se va corecta ordonanta aprobata."

Primarul Aradului explica cum functioneaza un bilet la ordin emis de primarii, precizand ca sunt numai 20 de contracte in toata tara ale caror plati sunt garantate prin bilete la ordin, dintre care Constanta, Cluj si Suceava au contracte pentru lucrari de drumuri.

"Primaria face un caiet de sarcini pentru executia unei lucrari, care spre exemplu trebuie realizata in sase luni. In caiet se precizeaza ca plata lucrarilor va fi facuta in trei transe, prima dupa un an. Pentru a fi sigura firma ca primeste banii, primaria emite un bilet la ordin. Firmele vin la licitatie pentru lucrare, licitatia se castiga, lucrarea este terminata, iar dupa un an, firmele primesc banii de la Trezorerie, avand garantia biletului la ordin. Intre timp, firma poate sconta biletele la ordin la banci", spune Falca.

"Mecanismul cu biletele la ordin confera credibilitate furnizorilor de servicii catre stat. Firma are garantia ca va primi banii. Chiar daca acest lucru se va intampla peste cateva luni, firma stie ca are biletul la ordin in mana, fata de un simplu ordin de plata care poate fi revocat oricand", spune Emilian Duca, tax partner la firma de audit si consultanta BDO Romania.

Contactat de ZF, Gheorghe Gherghina, secretar de stat la Ministerul de Finante, spune ca biletul la ordin emis de primarii nu este un document de plata, acesta are doar scopul garantarii unei plati. "Un bilet la ordin emis de un agent economic din subordinea Primariei, precum Directia de Drumuri Judetene, nu reprezinta un instrument de plata, este un instrument de garantare a unei plati. Acesta functioneaza similar cu biletele la ordin emise intre doua firme, dar in acest caz, firma debitoare este primaria."

Daca in situatia in care emitentul este o primarie, firma poate fi sigura ca incaseaza banii la scadenta, atunci cand o firma emite pentru alta firma un bilet la ordin, exista riscul ca aceasta sa nu alimenteze contul cu suma datorata. Biletele la ordin refuzate la plata de banci, pentru ca firma debitoare nu a alimentat contul cu banii necesari, se ridica la valoarea de 3,6 mld. lei (857 mil euro), de peste trei ori mai mult decat in primul semestru de anul trecut, potrivit datelor BNR.   

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO