Eveniment

Primarul din Arpaşu de Jos, comună din scenariul roşu de funcţionare a şcolilor: Sper să putem gestiona bine această situaţie. Este un pic de bâlbâială la nivel naţional, inspectoratele şcolare s-au culcat pe o ureche pentru trei – patru luni de zile

Primarul din Arpaşu de Jos, comună din scenariul roşu...

Autor: Ramona Cornea

07.09.2020, 16:08 140

Aurelian Constantin Văcariu, primarul comunei Arpaşu de Jos din judeţul Sibiu, comună ce apare în scenariul roşu pentru începerea şcolilor în lista publicată de Ministerul Sănătăţii, crede că poate gestiona cu bine situaţia în care cursurile noului an şcolar vor începe doar în mediul online pentru elevii din comuna sa.

”Nu prea sunt cazuri de copii care să nu aibă dispozitive după care să intre online, însă dacă ar fi, la primărie avem circa 17 mini laptopuri la care am putea să apelăm, în cazul în care vor fi cazuri speciale de copii care nu au cu ce se conecta. Acele laptopuri le-am achiziţionat pentru altceva acum 1 an de zile. Deocamdată, niciun copil nu a spus că nu ar avea un smartphone sau o tabletă acasă. Profesorii au avut şi până acum, cam toţi sunt dotaţi cu laptopuri personale”, a declarat Aurelian Constantin Văcariu pentru Ziarul Financiar.

Văcariu afirmă că inspectoratele şcolare de la nivel naţional au lăsat toată munca pe ultima clipă.

”Este un pic de bâlbâială la nivel naţional. Inspectoratele şcolare s-au culcat pe o ureche pentru trei – patru luni de zile şi acum vor de toate, vor totul în ultima clipă”, spune el.

Primarul comunei Arpaşu de Jos crede că începerea cursurilor în mediul online este dificilă atât pentru elevi, cât şi pentru profesori.

”S-ar putea ca nici dascălii să nu fie pregătiţi să facă şcoala online, nu mai zicem despre copii. În starea de urgenţă, a funcţionat şcoala online, au intrat copiii. Ar fi corect ca la nivel de fiecare judeţ să fie cumva centralizată situaţia, să fie acelaşi software pentru toată lumea, să fie aceeaşi performanţă, să reziste la traficul de date de pe internet, altfel nu s-ar putea face nimic”, spune Văcariu.

Ministerul Sănătăţii a publicat lista cu incidenţa cazurilor de COVID-19 pentru fiecare localitate din România, pe baza căreia se stabileşte după care dintre cele trei scenarii vor începe cursurile noului an şcolar.  Astfel, circa 43 de localităţi sunt în scenariul roşu, 410 sunt în scenariul galben, iar 2.728 sunt în scenariul verde, conform datelor de la Ministerul Sănătaţii. Bucureştiul se încadrează în scenariul galben, cu o incidenţă de 1,12 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile. 

Astăzi, toate direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor informa Inspectoratele Şcolare Judeţene şi pe cel al Municipiului Bucureşti, respectiv senatele universitare ale instituţiilor de învăţământ superior şi Comitetele Judeţene / al Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU/CMBSU) cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, iar până pe 10 septembrie consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ va propune Inspectoratului Şcolar Judeţean/al Municipiului Bucureşti aplicarea unuia dintre scenariile de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ.

Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile de învăţământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii este rata incidenţei cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori.

Astfel, în scenariul  verde, toţi elevii merg la şcoală fizic, scenariul galben prevede participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a şi revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, iar în scenariul roşu toţi elevii vor face cursuri online.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO