Eveniment

Primarul capitalei reţinut de DNA pentru o mită de 25.000 de euro. De ce este atât de râvnit acest post? Primăria lui Oprescu a acordat firmelor contracte pentru “investiţii” de 1,3 mld. euro în ultimii şapte ani. Pentru 2105 are pregătite alte 235 mil. euro

Primarul capitalei reţinut de DNA pentru o mită de...

Autor: Iulian Anghel

06.09.2015, 12:21 981

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, de la preluarea mandatului de primar general de către Sorin Oprescu (vara lui 2008)şi până la finale lui 2014, plăţi către firme, pentru lucrări de investiţii necesare Capitalei (drumuri, poduri, pasaje) de 1,3 miliarde de euro. Anul acesta bugetul alocat investiţiilor este de 1,06 miliarde de lei (235 mil. euro).

Primăria generală a Municipiului Bucureşti are în 2015 un buget de venituri votat de CGMB de de aproape 4,2 miliarde de lei (930 mil. euro), mai mari cu 17% faţă de ceea a obţinut anul trecut ca venituri efective.

În 2014 municipalitatea a avut venituri la buget, potrivit execuţiei bugetare, de 3,5 miliarde de lei, cu un miliard de lei sub ceea ce prevedea bugetul iniţial votat de consilierii municipali.

“Cheltuielile de capital” (investiţiile din buget) pentru care firmele se înscriu la licitaţie şi câştigă contracte pentru diferite proiecte precum reabilitări de drumuri, pasaje, poduri, sunt de peste un miliard de lei, fiind depăşite doar de subvenţiile acordate de municipalitate pentru căldură şi transport (1,1 mld. lei).

An de an bugetul municipalităţii a fost aprobat cu sume fanteziste la încasări, pentru ca, prin rectificări succesive, el să fie adus mai aproape de ceea ce poate fi încasat efectiv. Primarul general Sorin Oprescu nu a explicat niciodată de ce procedează aşa – el fiind cel care propune bugetul consilierilor care, apoi, îl votează.

Explicaţia opoziţiei din CGMB a fost, de-a lungul vremii, că, propunând un buget mai mare decât sumele ce pot fi încasate, primarul poate să facă în prima parte a anului cheltuielile pe care le agreează, iar în cea de-a doua parte taie din cele pe care nu le consideră urgente pe motiv de nerealizare a veniturilor.

Primăria Generală a Municipiului Bucureşti este cea mai bogată unitate administrativădin România, depăşind ca venituri sumele strânse împreună de principalele cinci cele mai bogate oraşe reşedinţe de judeţ (Timişoara, Iaşi, Cluj, Oradea, Craiova). Împreună cu bugetele celor şase primării de sector (în jur de un miliard de euro cumulat) Bucureştiul depăşeşte la venituri sumele strânse împreună de principalele zece oraşe ale României.

Primăria sectorului 1 a cărui primar Andrei Chiliman este şi el în ancheta DNA pentru corupţie are un buget anual de 1,1 mld. lei şi peste 300 mil. lei din aceştia merg la “investiţii” (bani acordaţi firmelor prin contracte de achiziţie publică).

Primarul sectorului 5 Matian Vanghelie şi el arestat pentru corupţie, a acordat în ultimii opt ani, potrivit procurorilor, contracte de 2 miliarde de lei cerând în schimb 20% din valoarea acestora. Chiliman de la sectorul 1 şi Sorin Oprescu, primarul general, cereau doar 10%, potrivit informaţiilor comunicate de DNA.

Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu a fost reţinut aseară de DNA, fiind acuzat de luare de mită.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO