Consiliul General al Municipiului Bucureşti ar urma să aprobe astăzi solicitarea primarului general Sorin Oprescu de reducere a bugetului de cheltuieli cu o sumă uriaşă - 794 milioane de lei, întrucât veniturile nu sunt la dimensiunea celor anticipate la votarea bugetului. În condiţiile în care în Bucureşti sunt mai multe investiţii majore începute, 407 milioane de lei (aproape 100 de milioane de euro) sunt tăiate chiar de aici.
„Avem în discuţie aceste rectificări şi probabil vom veni cu amendamente mâine (azi – n.red.)“, a declarat Minică Boajă, preşedinte al Comisiei Economice, Buget, Finanţe din cadrul Primăriei Capitalei, adăugând că rectificarea este propusă în urma realizărilor slabe la venituri.
Primarul general al Bucureştiului a propus o rectificare negativă de 720 milioane de lei (164 mil. euro) la bugetul de venituri ale Capitalei, echivalentul unei reduceri cu 15% a veniturilor în bugetul iniţial al PMB, un nou record după rectificarea de 648 milioane lei (147 mil. euro) operată la finalul anului trecut în bugetul din 2013.
Ca urmare a reducerii estimărilor de venituri, cheltuielile sunt şi ele tăiate cu suma totală de 794 milioane lei (180 mil. euro), ceea ce înseamnă o reducere de 17% a estimărilor iniţiale de cheltuieli. Cea mai mare parte a cheltuieilor este tăiată de la investiţiile în infrastructură.
În vară primarul general a suţinut că bugetul va fi rectificat în minus cu 500 mil. lei din cauza unei greşeli făcute de Finanţe în estimarea cotelor defalcate din TVA şi impozitul pe venit ce urma a fi redistribuite PMB. Însă astfel de rectificări sunt o practică curentă la Primăria Generală şi nimeni nu explică de ce veniturile sunt supraestimate pentru ca apoi să se efectueze rectificări ce ajung şi la 25% din bugetul votat de consilieri.
Anul trecut, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a tăiat 648 milioane de lei din cheltuielile estimate ale bugetului pe seama nerealizării veniturilor, iar în 2012 şi 2011 a tăiat 178 milioane de lei şi, respectiv, 207 milioane de lei.
În 2014, pe final de an, veniturile din impozitul pe venit, profit şi câştiguri din capital sunt tăiate cu 404 milioane de lei, echivalentul unei reduceri cu 10% a veniturilor estimate, în timp ce veniturile din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată (TVA) sunt majorate cu 1,3 milioane de lei, la 53,8 mil. lei.
La cheltuieli, cea mai puternică reducere este operată la investiţiile în construcţii, de unde vor fi tăiate 407 milioane de lei (92,6 mil. euro).
Cheltuielile cu bunurile şi serviciile sunt reduse cu 98 milioane de lei, la 824 milioane de lei, în timp ce cheltuielile de personal sunt tăiate cu 3,4 milioane de lei, până la 83,3 milioane de lei.