Eveniment

Primăvara aduce speranţă că zona euro lasă în urmă definitiv cei şapte ani de criză economică şi financiară

Guvernul italian condus de premierul Matteo Renzi a adoptat în februarie decrete care reformează codul muncii astfel încât angajatorilor să le fie mai uşor să efectueze angajări şi concedieri. Sursa foto - AFP

Guvernul italian condus de premierul Matteo Renzi a adoptat în februarie decrete care reformează codul muncii astfel încât angajatorilor să le fie mai uşor să efectueze angajări şi concedieri. Sursa foto - AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

03.03.2015, 00:04 1082
Odată cu sfârşitul iernii apar tot mai multe semne că economia zonei euro, cea mai mare din lume, răspunde pozitiv la tratamentul agresiv de politică monetară al Băncii Centrale Europene şi că regiunea se îndepărtează definitiv de cei şapte ani de criză financiară şi economică.

Ajutată de preţurile mai mici ale petrolului, de deprecierea euro, de creditarea ieftină şi de programul BCE de printare de bani pentru achiziţii masive de active financiare, în zona euro prinde forţă o revenire ciclică a economiei care poate reduce dezechilibrele din cel mai ambiţios proiect european de după cel de-al Doilea Război Mondial.

În Germania, cel mai puternic motor de creştere economică al UE, rata şomajului a atins în februarie cel mai mic nivel din ultimii 24 de ani, numărul angajaţilor a stabilit un nou record, numărul locurilor de muncă vacante este cu 12% mai mare decât era în urmă cu un an, încrederea populaţiei în economie este în urcare, iar salariile cresc mai rapid decât preţurile, scrie revista Forbes. Vin veşti bune şi despre lupta cu deflaţia. Traiectoria salariilor stimulează cheltuielile consumatorilor şi creează premisele ca inflaţia din Germania să fie superioară celei de la periferia zonei euro timp de mai mulţi ani. În această situaţie, ajustarea economică ar fi mai simetrică şi mai puţin dureroasă pentru ţările periferice, notează Reuters.  

 

Sprintul periferiei

Irlanda şi Spania, care au înghiţit doze deosebit de amare de austeritate şi de reforme structurale în schimbul asistenţei financiare europene, au devenit economiile din zona euro cu cele mai rapide creşteri. Din urmă se apropie puternic Portugalia.

„Spania arată că reforma poate crea un mediu propice creşterii economice şi un număr semnificativ de locuri de muncă“, a explicat Luigi Speranza, analist la BNP Paribas.

Comisia Europeană estimează că economia spaniolă va creşte cu 2,2% anul acesta, dar în privat oficialii de la Madrid şi-au exprimat speranţa că rezultatul final va fi pe undeva pe la 2,5-3% mulţumită impulsului dat de cheltuielile consumatorilor şi de inves­tiţiile companiilor.

Preţurile locuin­ţelor din Spania au încetat să mai scadă pentru prima dată din 2008.

Există, de asemenea, semne că Franţa şi Italia, cea de-a doua respectiv a treia economie ca mărime din zona euro, activează în sfârşit o parte din reformele economice de care s-au temut mult timp politicienii.

Guvernul francez condus de preşedintele Francois Hollande a plusat pe masa reformelor cu un pachet de legi care elimină din restricţiile de care se lovesc afacerile precum interdicţiile coemrciale din ziua de duminică. În plus, Parisul încearcă să facă noi paşi pentru relaxarea condiţiilor de pe piaţa muncii.

 

Renzi distruge un tabuu

Premierul Italian Matteo Renzi a introdus o lege de simplificare a condiţiilor de concediere, dar şi de angajare, şi face progrese cu reforma pentru restructurarea parlamentului şi cu cea pentru fluidizarea sistemului electoral într-o ţară în care rezistenţa la reforme este notorie.

În Italia, încrederea consumatorilor în economie a atins maximul ultimilor 14 ani, iar teama de şomaj a ajuns la minimul ultimilor zece ani. Rata şomajului a înregistrat în ianuarie o scădere neaşteptată, dar marginală. Economia italiană ar putea reveni la creştere chiar din acest trimestru. Un alt semn încurajator este că a început să-şi revină creditarea pentru firmele şi companiile din Italia şi Spania după testele de stres efectuate anul trecut de BCE în sistemul bancar european. De asemenea, masa monetară din zona euro – lichiditatea şi depozitele constituite la bănci – a crescut cu 9% în februarie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, notează The Wall Street Journal. Cel mai recent progres de o astfel de amploare a indicatorului a fost urmat la scurt timp de o creştere cu 2% a PIB-ul uniunii monetare, spune Holger Schmieding, analist la Berenberg Bank. De asemenea, creditarea din partea băncilor creşte pentru prima dată din 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO