♦ În consecinţă, deficitul comercial al României a crescut cu 40%, la 2,7 mld. euro în ianuarie.
Exporturile României înregistrează în ianuarie 2025 a doua lună de creştere, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS). În aceeaşi vreme, însă, importul de bunuri al României a crescut cu două cifre, ceea ce a făcut ca deficitul comercial la bunuri să crească cu 40%, până la 2,7 mld. euro.
Deficitul comercial la bunuri aduce, în termeni practici, o scădere a PIB şi anulează o parte din creşterea consumului. În ultimii ani, pe măsură ce consumul privat, dar şi consumul guvernamental au crescut, producţia internă de bunuri nu a ţinut pasul şi astfel s-au importat mai multe produse.
Pe de altă parte, România înregistrează an de an excedent comercial la servicii, mai ales datorită exportului de servicii IT şi de servicii de transport. Cu toate acestea, excedentul de la servicii nu compensează deficitul de la bunuri, astfel încât balanţa de plăţi a României – câtă valută intră în ţară versus câtă valută iese – este deficitară şi pune presiune pe moneda naţională. În aceeaşi vreme, însă, intrările de fonduri europene, de investiţii străine directe şi banii românilor plecaţi în străinătate ajută leul şi, cel puţin în 2024, au fost situaţii în care Banca Naţională a României a fost nevoită să ţină sub control aprecierea leului.