♦ Economia României a crescut cu 0,1% în primul trimestru din 2024 şi a evitat la mustaţă scăderea economică ♦ Doar sectorul public al economiei a crescut marginal, împreună cu activităţile de spectacole şi recreaţionale şi cu IT-ul ♦ În rest, toate sectoarele au înregistrat fie stagnare, fie scădere a valorii adăugate.
„Analizând puţin partea de producţie a economiei, industria şi serviciile pentru companii încă slabe au fost un obstacol pentru producţie. Cu toate acestea, în concordanţă cu optimismul consumatorilor arătat de vânzările cu amănuntul, consumatorii români s-au bucurat de divertisment. Activităţile recreative şi culturale au înregistrat cea mai puternică creştere anuală în acest trimestru (+7%), comparativ cu alte componente, contribuind cu 0,2 puncte procentuale la creşterea generală, similar cu sectorul IT&C”, este de părere Valentin Tătaru, economistul-şef al ING Bank România.
După cum indicau şi datele care apar lunar, industria României a continuat să scadă şi a ajuns, ca pondere în PIB, la 18,3% în primul trimestru din acest an. Spre comparaţie, acum 10 ani, setcorul industrial însemna aproape 30% din economie. De asemenea, agricultura a însemnat doar 1,7% din economie, însă sectorul agricol este sezonier.
Creşterea economică a fost sub aşteptările analiştilor financiari, care vedeau în T1/2024 un avans de 2%, care să susţină, împreună cu o accelerare în trimestrele următoare, o creştere economică de 3% în 2024. Dacă la industrie scăderea nu a fost nicio surpriză, la zona de construcţii prognozele erau că va creşte puternic. În schimb, sectorul a ajuns la o pondere de 4,9% din PIB şi a contribuit negativ la avansul economiei, cu -0,1 puncte procentuale.
Ce se va întâmpla în trimestrele următoare şi care va fi bilanţul economiei în 2024? Pentru că datele din economie sunt mixte: consumul privat reflectat în cifra de afaceri din comerţ a accelerat în aprilie la o creştere de două cifre, construcţiile şi-au mai revenit graţie revenirii lucrărilor de infrastructură, dar, pe de altă parte, datele din industrie nu arată încă o revenire, chiar dacă sentimentul din piaţă s-a îmbunătăţit şi indicele S&P PMI, adus în România de BCR, a fost în mai pentru a doua lună la peste 50 de puncte, ceea ce ar însemna o creştere a industriei prelucrătoare.