Eveniment

Primele date privind evolutia economiei arata mai prost decat asteptarile

Primele date privind evolutia economiei arata mai prost decat asteptarile
17.03.2009, 19:15 47

Anuntarea evolutiei productiei industriale completeaza primele date din ianuarie privind economia, asteptate de mediul de afaceri si de autoritati. Acestea arata ca economia sta mai prost decat sperau. Trebuie facute ajustari, totul trebuie recalculat.

Exporturile au scazut drastic in ianuarie, cu 24%, productia industriala a coborat cu 12%, iar creditarea a franat. In primele doua luni piata auto locala a inregistrat un declin de peste 60%, iar cursul de schimb s-a depreciat asezandu-se pe un palier centrat in jurul a 4,3 lei/euro.
Desi pana acum estimarile oficialilor erau destul de optimiste, recent au inceput sa ia in calcul si scenariul de recesiune, iar analistii apreciaza ca scaderile in principalele sectoare vor continua probabil pe tot parcursul anului, iar redresarea ar putea sa apara la sfarsitul anului 2009 sau in prima jumatate a anului viitor. Desi primul trimestru va fi cel mai slab din acest an, este posibil sa nu fie definitoriu pentru intregul an.
"Economia Romaniei nu poate sa faca abstractie de ceea ce se intampla in Uniunea Europeana si la nivel mondial. Totusi am avea o sansa, fara sa facem greseli majore de strategie, sa ramanem atractivi. 2009 este un an de eficientizare a costurilor, nu neaparat de crestere a vanzarilor. Romania are un potential destul de bun. Iar 2010 va fi un an mai bun decat 2009", a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. El considera ca exista semnale ca lunile cele mai grele au trecut si au inceput sa apara si primele stiri pozitive, dar ramane de vazut ce se va intampla.
"Exista niste limite pentru Romania. Deja multe scaderi s-au produs, in industrie, in constructii. Probabil retailul s-ar putea duce in continuare in jos. La noi scaderea este foarte rapida, foarte abrupta. Dar ritmul scaderilor se va atenua. Ajungem foarte repede la fundul sacului, apoi va avea loc o oarecare stabilizare", apreciaza si Dragos Cabat, presedintele CFA. Exporturile au fost lovite puternic de caderea pietelor externe si au inregistrat o scadere cu 24% in ianuarie fata de prima luna din 2008, pana la 1,9 mld. euro, insa importurile au coborat chiar mai rapid, cu 37%, la 2,5 mld. euro, sub influenta deprecierii abrupte a cursului, dar si a scaderii cererii pe plan intern.
Singurul lucru pozitiv este ca s-a diminuat deficitul balantei comerciale, dar nu in maniera dorita, respectiv prin cresterea exporturilor, ci prin reducerea mai drastica a importurilor decat a exporturilor. O evolutie nefavorabila a avut si productia industriala, care a scazut in prima luna din an cu 12%, pe fondul declinului din industria prelucratoare, declin care se va accentua in urmatoarele luni, potrivit patronatelor.
Piata auto locala a inregistrat un declin de peste 50% in februarie, la circa 10.500 de autovehicule, in timp ce in primele doua luni scaderea a fost de aproximativ 60%, la aproximativ 18.700 de unitati. Dintre acestea, autoturismele au inregistrat un declin de peste 60%, la 16.200 de masini, in timp ce vehiculele comerciale au inregistrat o scadere de peste 70% la mia putin de 2.500 de unitati.
Si piata bancara a inceput sa se ajusteze sub presiunea crizei internationale care a scumpit si diminuat liniile de credit de la bancile mama. Creditul privat a inregistrat in ultimele patru luni chiar scaderi in termeni reali, deoarece bancile au devenit mult mai restrictive in acordarea de imprumuturi atat din cauza accesului mai dificil la finantari, cat si a incertitudinilor din economie. Creditele de consum au inregistrat in ianuarie pentru a treia oara consecutiv o scadere lunara a soldului, ajungand la 75,9 mil. lei (20,6 mil. euro).
Principalul motor de creditare va fi in acest an sectorul corporate, nu va mai fi retailul, potrivit analistilor.
Cabat nu estimeaza o revigorare prea curand a creditarii, nici in situatia contractarii unui imprumut de la institutiile financiare internationale si a reducereii rezervelor minime obligatorii, considerand ca problema este legata de incredere.
"Relansarea nu prea are cum sa se produca pe termen scurt. Speranta ar putea sa vina de la proiectele de infrastructura, banii pentru IMM-uri. Dar, ca sa se produca revirimentul, trebuie sa se intample ceva cu politica guvernamentala. Deocamdata nu sunt semnale. De la Guvern nimic, iar BNR asteapta, nu se arunca sa salveze economia. Solutii ar fi garantarea creditelor si oferirea lichiditatilor in piata", spune Cabat.
Comertul cu bunuri de folosinta indelungata, precum retailul electroIT si cel de bricolaj, au fost afectate vizibil de incetinirea creditarii, iar retailerii alimentari romani vorbesc si ei de temperarea consumului in acest an din cauza pesimismului din piata.
Vanzarile din retailul electroIT s-au diminuat cu circa 20% in perioada noiembrie 2008 - februarie 2009 fata de acelasi interval din anul anterior, potrivit datelor disponibile pe piata. La randul lor, lanturile de magazine de bricolaj au declarat recent ca, in prezent, pe piata de profil se face trecerea "de la o etapa de sprint la o cursa de rezistenta", in care controlul costurilor este esential.
Retailul alimentar si-a incetinit cresterea in primele doua luni din an fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit reprezentantilor Pic Group, cea mai mare retea de magazine cu capital romanesc, care au mentionat ca, in februarie, avansul vanzarilor companiei a fost aproape de zero, comparativ cu aceeasi luna din 2008, din cauza temperarii consumului.
In luna ianuarie, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, exceptand comertul cu autovehicule si motociclete, a scazut cu 0,9% fata de aceeasi perioada a anului anterior, insa a crescut cu 13,3% comparativ cu luna precedenta.
"In primele doua luni ale acestui an Angst a inregistrat o scadere a vanzarilor pe segmentul de retail, in timp ce in reteaua proprie de magazine am realizat o usoara crestere. La nivelul intregii industrii alimentare, segmentele de carne si branza, cele mai importante alimente de baza, au obtinut scaderi ale vanzarilor de 15-20% in prima parte a acestui an, inregistrandu-se o migratie a consumatorilor catre magazinele mici", a declarat Sorin Minea, presedintele producatorului de preparate din carne Angst.
O surpriza placuta a venit de la investitiile straine directe care au crescut in ianuarie la 912 mil. euro, cu 51,2% mai mult decat in aceeasi perioada a anului anterior, cand acestea se ridicau la 603 mil. euro, in pofida tuturor asteptarilor negative.
Un alt semnal pozitiv este stoparea cresterii salariilor, dupa ani de cresteri importante. "Este un element care ne mentine competitivi, atractivi. Cresterea reala a salariilor va tinde spre zero. Este OK. Revenim la un nivel al productivitatii muncii in raport cu salariile care ne da sperante. Acesta este un element pozitiv al crizei pentru Romania, pentru ca altfel in cativa ani ne pierdeam competitivitatea.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO