Eveniment

Primele decizii ale guvernului Cîţu cu impact în 2021: salariile bugetarilor sunt îngheţate la nivelul din 2020, salariul minim pe economie creşte cu 3%, amânarea ratelor şi susţinerea HoReCa cu 800.000 euro/companie

Premierul Florin Cîţu are cea mai ingrată misiune care-i este rezervată unui şef de guvern: să taie din cheltuieli pentru a reduce deficitul bugetar

Premierul Florin Cîţu are cea mai ingrată misiune care-i este rezervată unui şef de guvern: să taie din cheltuieli pentru a reduce deficitul bugetar

Autor: Răzvan Botea, Iulian Anghel

04.01.2021, 00:07 27350

Amânarea plăţii ratelor bancare se prelungeşte doar pentru cei care nu amânat deja pentru 9 luni plata creditelor.

Guvernul Cîţu a publicat la finalul lui 2020 o ordonanţă de urgenţă care modifică mai multe acte normative. Deciziile vin, potrivit pre­mierului Florin Cîţu, pentru asigurarea unui deficit bugetar de maximum 7% din PIB şi pentru susţinerea relansării economice în 2021.

 

Salariile bugetarilor

Salariile bugetarilor vor fi îngheţate la nivelul lunii decembrie 2020. Măsura ar urma să aducă bugetului de stat, care încă nu a fost publicat, o economie de 17,6 mld. lei, adică 1,5% din PIB-ul de 1.135 de lei, cât speră guvernul să fie în 2021.

„Vorbim de o economie la buget de 17,6 mld. de lei pentru 2021 (prin îngheţarea salariilor bugetarilor – n. red.). Nu venim cu tăieri, rămân la nivelul din decembrie 2020, după ce a fost o creştere anul trecut de 25%. Pentru a ne menţine într-un deficit bugetar de 7% este necesară această măsură“, a spus Florin Cîţu pe 30 decembrie 2020, la finalul ultimei şedinţe de guvern din an.

Factura salariilor bugetarilor (cheltuielile de personal) a fost la 11 luni din 2020 de aproape 100 mld. lei, adică 9,5% din PIB, arată ultima execuţie bugetară publicată de Finanţe.

„Începând cu luna ianuarie 2021, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii“, se arată în actul normativ adoptat de guvern.

 

Amânarea plăţii accesoriilor şi rambursarea de TVA

„Pentru asigurarea desfăşurării în condiţii normale a activităţii contribuabililor în contextul actual dificil din punct de vedere sanitar şi economic“, premierul a mai anunţat următoarele decizii:

-  cererea de anulare a accesoriilor aferente impozitelor şi taxelor poate fi depusă până la data de 31 martie 2021, în condiţiile OUG nr. 69/2020.

- eşalonarea simplificată a impozitelor si taxelor restante (perioadă de 12 luni, fără garanţii şi grafic de rambursare la alegerea debitorului) poate fi solicitată până la data de 31 martie 2021.

- solicitările de rambursare a TVA vor fi soluţionate până la 31 martie 2021 cu efectuarea ulterior a inspecţiei fiscale.

- restructurarea reglementată de OG

nr. 6/2019 va include şi obligaţiile bugetare restante din perioada 1 august 2020 – 31 decembrie 2020.

În plus, au fost eliminate deşeurile din categoria bunurilor pentru al căror import urma să se aplice taxarea inversă începând cu 1 ianuarie 2021, având în vedere că nu există codificare tarifară în funcţie de caracteristicile tehnice ale acestor bunuri.

 

Pensiile

Pensiile cresc cu 8%, după majorarea de 14% din septembrie. A fost prorogat cu un an termenul de acordare a pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene. Impactul bugetar al prorogării este de 600 de milioane lei, potrivit declaraţiilor premierului. În 2021 nu vor fi indexate cu rata medie anuală a inflaţiei pensiile de serviciu, pensiile militare de stat şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă ale parlamentarilor.  Impactul este de 400 de milioane lei.

 

Salariul minim şi voucherele de vacanţă

Salariul minim a crescut cu 3,1%, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei brut lunar, începând cu 1 ianuarie 2021. De asemenea, guvernul va continua să acorde vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei „având în vedere că măsura menţinerii acordării vou­che­relor de vacanţă până la data de 31 de­cem­brie 2021, va sprijini industria ospi­talităţii, puternic afectată de efectele pandemiei COVID 19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii“, se mai arată în actul normativ.

 

Alocaţiile pentru copii

Alocaţiile pentru copii cresc cu 20% din 1 ianuarie. Astfel, alocaţiile pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani ajung la 214 lei pe lună.

„Alocaţiile pentru copii vor creşte cu 20% de la 1 ianuarie 2021, conform calendarului stabilit, exact cum am promis. Copiii cu vârste între 2 şi 18 ani vor primi, din ianuarie, 214 lei lunar“, a anunţat noul ministru al muncii Raluca Turcan, pe Facebook. Pentru copiii până în 2 ani şi copiii cu handicap, cuantumul alocaţiei este de 427 de lei lunar. Este posibilă o nouă majorare la mijlocul anului. Începând cu 2022 alocaţia va fi indexată cu rata inflaţiei.

 

Ratele bancare

Florin Cîţu, în calitate de ministru de finanţe şi mai apoi premier, a spus că printre discuţiile de la guvern se numără şi prelungirea amânării plăţii ratelor bancare. Peste 560.000 de persoane fizice şi companii au cerut din aprilie amânarea plăţii creditelor. Au fost amânate plăţi la credite în valoare de 42 mld. lei, adică aproape 15% din totalul creditelor acordate de bănci.

Florin Cîţu a venit la finalul ultimei şedinţe de guvern din 2020 cu lămuriri: „Dacă ai avut 9 luni ratele amânate, nu mai poţi să prelungeşti, dar ceilalţi pot să meargă până la 9 luni de zile, iar cei care nu au amânat ratele până acum pot aplica la această măsură. Solicitările pot fi transmise creditorului până la 15 martie 2021. Condiţiile rămân cam aceleaşi“, a spus Florin Cîţu miercuri seară.

 

Sprijin pentu industria HoReCa

În ultima zi din anul 2020, în Monitorul Oficial a fost publicată „Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentaţie şi agenţii de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID - 19, precum şi unele măsuri fiscal“.

Este o schemă de ajutor de stat ce se va derula până la de 30 iunie 2021, iar valoarea maximă a ajutorului de stat ce poate fi acordată unui beneficiar este de 800.000 de euro/întreprindere.

Numărul de beneficiari estimat este de peste 73.000.

„Am lucrat la această Ordonanţă de Urgenţă, pentru că ştiu că cei din domeniul HoReCa au nevoie de ajutor. Turismul are nevoie de fonduri pentru a putea fi dezvoltat, iar asta înseamnă, implicit, bani care vor intra în economie“, a scris pe Facebook fostul ministru al economiei Virgil Popescu.

Potrivit actului normativ citat, cei din domeniu sunt scutiţi de plata impozitului specific în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2021.

„Am încredere că schema de ajutor de stat pe care am demarat-o în guvernul PNL va fi dusă la bun sfârşit, cu rezultate bune, de noul meu coleg ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului Claudiu Năsui. Pornim cu încredere şi ajutor reciproc în noul an. Pentru că avem nevoie de aceste două lucruri, pentru a merge mai departe“, a scris Popescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO