Eveniment

Primele declaraţii ale lui Kovesi la întoarcerea în ţară, după victoria de la Bruxelles: Va fi o decizie politică, ce a depins de mine am făcut

Primele declaraţii ale lui Kovesi la întoarcerea în...

Autor: Florin Zafiu

27.02.2019, 16:18 1361

Laura Codruţa Kovesi a declarat miercuri, la revenirea în ţară de la Bruxelles, că decizia privind procurorul şef european va fi una politică, urmare a unor negocieri şi că a mers ca profesionist să candideze, neavând susţinerea Guvernului român.

„Aştept hotărârea decidenţilor europeni. Pot să vă spun că m-am înscris în această procedură ca procuror profesionist. Nu am avut susţinerea Guvernului de la Bucureşti, nici nu o aştept. Sunt bucuroasă de votul de azi (miercuri - n.r.), dar trebuie să aşteptăm. Va fi o decizie politică, în urma negocierilor între PE şi Consiliul UE. Ce a depins de mine am făcut”, a afirmat Laura Codruţa Kovesi, miercuri, la întoarcerea în ţară, pe aeroportul Otopeni.

În urma unui vot secret, miercuri, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kovesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Votul a fost: Laura Codruţa Kövesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot.

Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte. Laura Codruţa Kovesi a obţinut 12 voturi în Comisia CONT din Parlamentul European. Pe locul doi a fost Francois Bohnert- 11 voturi, iar Andres Ritter a primit un vot.

Următoarele etape vor fi decise în Conferinţa Preşedinţilor din 7 martie.

Preşedintele Comisiei LIBE din PE, Claude Moraes, a anunţat că va transmite o scrisoare către şeful Conferinţei preşedinteţilor pentru a îi anunţa rezultatul, iar pe baza mandatului Conferinţei preşedinţilor va începe negocierile cu Consiliul UE pentru un acord cu privire la candidatul pentru şefia Parchetului European.

Procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european, au afirmat surse citate de site-ul de ştiri New Europe, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO