Eveniment

Primele evaluări arată cifrele dezastrului generat de invazia lui Putin. JPMorgan, cea mai mare puternică bancă americană, estimează o scădere economică fără precedent de 20% pentru Rusia în trimestrul II. "Rusia va deveni o economie de comandă"

Primele evaluări arată cifrele dezastrului generat de...

Autor: Răzvan Botea

06.03.2022, 01:53 6941

JPMorgan, cea mai mare bancă americană, estimează că economia Rusiei va suferi o cădere de 20% în trimestrul al doilea din 2022, o cădere economică fără precedent, notează The Kyiv Indepedent.

Invazia rusă în Ucrainei şi criza economică va urma, cauzată de sancţiunile occidentale, au transformat deja Rusia, scrie sursa citată.

Economia ţării este de aşteptat să scadă cu 20% în al doilea trimestru şi cu aproximativ 3,5% pentru întregul an, după intensificarea sancţiunilor, a declarat JPMorgan pe 28 februarie.

Cu toate acestea, analiştii spun că războiul are un impact şi mai mare asupra societăţii ruse, ţara care se transformă rapid într-un stat totalitar.

Există o represiune majoră împotriva disidenţei, iar Rusia ar putea trece, de asemenea, la o economie planificată, similară cu cea sovietică.

„Liderul devine o persoană care nu greşeşte niciodată şi are întotdeauna dreptate ca Papa”, a declarat analistul politic rus Dmitri Oreşkin pentru postul de radio Echo of Moscow, într-o referire la dictatorul rus Vladimir Putin pe 1 martie, citat de The Kyiv Indepedent.

Din cauza invaziei ruse a Ucrainei, Occidentul a impus sancţiuni devastatoare împotriva Rusiei.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au îngheţat jumătate din rezervele valutare ale Rusiei, care valorează 630 de miliarde de dolari, şi şi-au închis spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti. Numeroase companii occidentale şi-au suspendat şi operaţiunile în Rusia.

Ca urmare a sancţiunilor, rubla a scăzut: dolarul valora 75 de ruble înainte de invazie şi se ridică la 124 de ruble la momentul transmiterii acestei ştiri.

Cu toate acestea, economiştii sunt precauţi cu privire la consecinţele sancţiunilor asupra economiei ruse.

Grigori Bazhenov, economist la Şcoala Superioară de Economie din Rusia, a spus că, în ciuda sancţiunilor, nu va exista niciun colaps al economiei ruse. Cu toate acestea, admite el, situaţia economică se va înrăutăţi cu siguranţă.

„Inflaţia va fi mare (mai mult de 10%), veniturile nu vor creşte, iar nivelul de trai va scădea constant”, a spus el pentru Kyiv Independent. „Economia nu va mai fi niciodată la fel.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO