Eveniment

În primele opt luni din an, România a avut exporturi de 38 mld. euro, cu 7 mld. euro mai mici decât în primele opt luni din 2019. Comerţul extern pare că-şi mai revine, dar deficitul comercial creşte pentru că exporturile se redresează mai greu decât importurile

În primele opt luni din an, România a avut exporturi de...

Autor: Iulian Anghel, Roxana Rosu

13.10.2020, 00:07 1005

În august, exporturile au scăzut cu 8% faţă de perioada similară a lui 2019, iar importurile s-au redus cu 4%. La opt luni, an/an, căderea este de 15% la exporturi şi de 11% la importuri.

Astfel, România a exportat, în perioada men­ţionată, produse de 38,7 mld. euro, cu 7 mld. euro mai puţin decât în primele opt luni din 2019. Importurile au fost de 50,2 mld. euro, faţă de 56,6 mld. euro în primele opt luni din 2019. Aceste date trebuie luate împreună, pentru că 60% din exporturile de bunuri ale României sunt asigurate din importuri – se importă, practic, diferite componente care, mai apoi, sunt asamblate şi apoi sunt exportate. Doar industria auto (maşini şi echipamente de transport – 47% în ponderea totală a exporturilor) a avut exporturi cu 3,5 mld. euro mai mici în primele opt luni din an faţă de perioada similară a lui 2019.

Totuşi, situaţia dă semne că se redresează. În august, căderea exporturilor a fost de 8% faţă de august 2019, iar a importurilor de 4%. O cădere înseamnă o cădere, nimic altceva, dar aceasta este departe de cifrele din primăvară. În aprilie, scăderea comerţului internaţional a fost de 47% la exporturi şi de 44% la importuri. În mai, exporturile au scăzut  cu 40%, an/an, iar importurile cu 35%. Din iunie situaţia a început să se redreseze, dar, pe total opt luni la opt luni din 2019, căderea este de 15% la exporturi şi de 11% la importuri.

În ciuda restrângerii comerţului, deficitul comercial a crescut cu 6% în primele opt luni, pentru că scăderea exporturilor este mai puternică decât cea a importurilor.

În ciuda creşterii deficitului comercial, este posibil ca deficitul de cont curent să se ajusteze în acest an, pentru că exportul de servicii s-a menţinut pe plus.

România a încheiat primele opt luni ale anului cu un deficit comercial de 11,5 mld. euro, cu 642 mil. euro peste nivelul din perioada similară din 2019 (Ă6%), după ce exporturile au scăzut cu 15,3%, în timp ce ritmul de reducere a importurilor a fost de 11,2%, a anunţat luni INS.

În total, România a exportat bunuri în valoare de 38,7 mld. euro şi a importat de 50,2 mld. euro. În luna august, exporturile au însumat 4,6 mld. euro, în scădere cu 8%, iar importurile 6,1 mld. euro, cu 3,9% mai mici decât în august 2019, rezultând un deficit de 1,51 mld. euro, în creştere cu 11,2%.

În primele opt luni, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de maşini şi echipamente de transport (47,1% la export şi 36% la import) şi alte produse manufacturate (30,9% la export şi respectiv 30,2% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE27 s-a ridicat la 28 miliarde euro la expedieri şi la 36 mld. euro la introduceri, reprezentând 73% din total exporturi şi 73,2% din total importuri. „Considerăm că intensificarea deficitului comercial cu bunuri în primele opt luni din 2020 a fost determinată de mix-ul relaxat (fără precedent) de politici economice şi aprecierea cursului real efectiv al RON (cu 0,9% an/an în medie), factori care au contrabalansat (cel puţin până în prezent) impactul incidenţei pandemiei. Pentru trimestrele următoare prognozăm ameliorarea contribuţiei exportului net la dinamica anuală a PIB, scenariu susţinut de o serie de factori: persistenţa la un nivel ridicat a ratei de economisire, pe fondul consecinţelor şocului indus de incidenţa pandemiei; perspectivele de depreciere pentru cursul real efectiv al RON; ameliorarea ofertei interne de bunuri şi servicii în ciclul postpandemie“, a comentat Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO