Eveniment

Primele restricţii la două luni de la începutul valului patru: certificatul COVID devine obligatoriu peste tot

Primele restricţii la două luni de la începutul...

Autor: Georgiana Mihalache

25.10.2021, 00:07 504

Certificat COVID obligatoriu inclusiv pentru a intra în malluri, circulaţie restricţionată pe timpul nopţii sau capacitate la jumătate pentru restaurante şi cafenele sunt câteva dintre măsurile adoptate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în plin val patru de infectare.

Autorităţile au anunţat primele măsuri care au intrat în vigoare de astăzi pentru următoarele 30 de zile prin care încearcă să limiteze răspândirea COVID-19, în contextul în care în ultimele două săptămâni media infectărilor zilnice a fost de 15.000, iar spitalele sunt pline. Excepţie pentru certificatul verde care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală va fi în cazul farmaciilor sau magazinelor de alimente, unde oamenii pot intra şi fără certificat. Totuşi, inclusiv la mall clienţii care nu au certificate nu pot intra nici în spaţiile acestea.

„Tot ce este în mall se intră numai cu certificat verde. Dacă nu ai certificat verde, te duci la o farmacie care nu este în mall. Sunt multe”, a spus Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne.

Noile restricţii au fost intens solicitate de medici în special, în contextul în care numărul de pacienţi depăşeşte capacitatea spitalelor chiar şi în secţii normale, nu doar în terapie intensivă. Situaţia din ultimele săptămâni în care mulţi români s-au infectat şi au fost multe decese a crescut şi intenţia de vaccinare. Vineri, 22 octombrie, s-au vaccinat peste 86.000 de oameni cu prima doză.

Restricţiile vor avea impact şi în business, mai ales că activitatea magazinelor este interzisă după ora 21. În plus, în cazul cafenelelor sau al restaurantelor, acestea trebuie să funcţioneze la jumătate din capacitate şi pot primi doar pacienţi cu certificat verde.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO