Eveniment

Primele scântei: PSD somează guvernul să spună când majorează salariul minim

Primele scântei: PSD somează guvernul să spună când...

Autor: Aurelia Alexa, Iulian Anghel

14.12.2015, 00:04 223
Preşedintele PSD Liviu Dragnea îi cere premierului Dacian Cioloş ca, până cel mai târziu mâine, înainte ca Parlamentul să voteze bugetul pe 2016, guvernul să transmită când şi cu cât va fi majorat salariul minim pe economie.

Este un ultimatum ce pretinde Dragnea? Nu, susţine liderul celui mai puternic partid politic parlamentar, dar adaugă: „Este o solicitare fermă“. „Aştept cu mare interes o declaraţie clară din partea prim-ministrului să ne spună când prognozează că se va mări salariul minim. Nu suntem de acord cu această amânare «sine die», aşteptăm azi, mâine, poimâine, poate marţi (astăzi – n.red.) cel mai târziu, o declaraţie fermă din partea pre­mierului prin care să ne spună când se măreşte salariul minim.“ Gu­vernul, prin vocea ministrului finanţelor Anca Dragu, anunţase în repetate rânduri că o decizie de majorare sau nu a salariului minim pe economie de la 1.050 de lei la 1.200 de lei, prevăzută de fostul guvern pentru 1 ianuarie, va fi luată în momentul în care va exista un studiu de impact, studiu ce va lua însă timp. Dragnea le recomandă însă celor care spun că majo­ra­rea salariului minim nu este necesară, făcând trimitere la noul ministru Anca Dragu, „să se descurce vreme de o lună cu 1.050 de lei (în realitate 1.050 de lei este salariul minim brut – n.red.).“

Şeful PSD a mai adăugat că este inadmisibil ca în România proporţia dintre capital şi muncă să fie de 60% - 39,3% şi că salariul minim pe economie trebuie să crească treptat.

PSD, singur, nu poate respinge bugetul. Dar nici guvernul nu ar vrea să intre în conflict cu PSD – asta a demonstrat-o faptul că a aprobat fără împotrivire toate majorările salariale propuse de fostul guvern. De altfel, ar fi o premieră istorică - niciodată în cei 26 de ani de la revoluţie, bugetul, cea mai importantă lege a unui an calendaristic, nu a fost respins.

Disputa pe salariul minim este vie, ea îi împarte în două pe economişti sau pe oamenii de afaceri. Întotdeauna a fost aşa, iar poziţiile pro şi contra sunt dintre cele mai diverse. De la necesitatea impulsionării economiei prin consum şi a unei reale nevoi de protecţie socială - în cazul celor care susţin salariul minim – până la pierderea avantajului competitivităţii din cauza salariilor - în cazul celor care resping salariul minim. Cert este că România este pe penultimul loc în UE în rândul ţărilor Uniunii care au salariul minim, şi aşa va rămâne chiar şi în eventualitatea majorării acestui salariu la 1.200 de lei.

Premierul Dacian Cioloş nu exclude majorarea salariului minim, dar este nevoie de o analiză riguroasă, o analiză pe sectoare, care să ţină cont şi de disparităţile regionale, a reiterat, la finele săptămânii, guvernul, prin vocea purtătorului de cuvânt Dan Suciu. „Este o iniţiativă care merită să continue şi aceasta a fost prima concluzie (după o întâlnire cu sindicatele – n. red.) şi cea mai importantă a întâlnirii. Mesajul premierului a fost clar, că aşteaptă sprijin substanţial din partea mediului de afacceri, care în urma aplicării Codului fiscal va beneficia de un plus de peste 10 miliarde de lei care rămân în sectorul privat şi iniţiativa de creştere a investiţiilor publice merită şi are toate motivele să fie susţinută de o creştere a iniţiativelor private şi din perspectiva surplusului financiar pe care îl primeşte“, a declarat Suciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO