Eveniment

Primul caz de infectare cu virusul Zika a fost confirmat în România: O femeie de 27 de ani care s-a întors din Martinica

Primul caz de infectare cu virusul Zika a fost confirmat...

Autor: Indira Crasnea

12.07.2016, 11:57 3742

Primul caz de infectare cu virusul Zika a fost confirmat marţi în România, fiind vorba de o femeie de o femeie de 27 de ani, din Bucureşti, care se află înternată în prezent la spitalul Victor Babeş din Capitală.

Femeia se întorsese dintr-o excursie în Martinica.

Femeia a fost internată timp de două zile, după care a fost externată.

Conform unui comunicat de marţi al Ministerului Sănătăţii, "persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să ştie că virusul Zika se poate transmite prin inţepătură de ţânţar, dar şi prin contact sexual".

Ţânţarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei.

Măsurile care previn transmiterea prin intermediul inţepăturii de ţânţar sunt: utilizarea substanţelor anti ţânţari (conform indicatii de pe eticheta lor); purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a ţânţarilor Aedes; plase contra ţânţarilor sau aer condiţionat în camera unde dorm.

MS spune că utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.

Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înţepatură de ţânţar, avertizează MS.

De asemenea, persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultaţie de medicină călătorului înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO