Eveniment

Primul targ imobiliar al anului: Aceeasi oferta de locuinte ca acum doi ani. Cumparatorii asteapta „Prima casa 2”

Primul targ imobiliar al anului: Aceeasi oferta de locuinte ca acum doi ani. Cumparatorii asteapta „Prima casa 2”
14.02.2010, 23:15 42

Circa o suta de vizitatori erau ieri la pranz la standurileprimului targ de locuinte organizat anul acesta in Bucuresti, DomusExpo Imobiliare, eveniment la care dezvoltatorii au venit insa cuaceeasi oferta de locuinte, cu preturi cu pana la 50% mai redusedecat in urma cu doi ani si cu circa 5% mai mici comparativ cufinalul anului trecut.

Probabila marire a plafonului de garantare a creditelor prinprogramul "Prima casa" a trezit curiozitatea bucurestenilor, darpana la demararea noului regulament al programului, potentialiicumparatori stau in expectativa.

"Preturile par sa fie in scadere. De doi ani le urmaresc. Cunoscaceste proiecte de cand se ridicau, iar fata de acea perioada potspune ca diferentele de pret sunt mari. Asteptam normele la «Primacasa» si, cu putina inspiratie, sper sa facem o alegere buna, desinu ne-am hotarat inca asupra vreunui proiect. Din cate stiu, pepiata este un fond de peste 10.000 de locuinte libere, iar lumea nuse inghesuie, astfel ca este posibil sa mai fie scaderi, dar nu maimari de 5-10%. Cu toate acestea, suntem constienti ca nu o sa nedea nimeni locuintele gratis", spune Ionut S., 32 de ani, carelucreaza in domeniul IT&C si a fost duminica la targ.

Cea mai mare parte a proiectelor expuse in cadrul targului suntincepute de mai bine de doi-trei ani, printre acestea numarandu-seConfort City, Vitan Residence, Greenfield, Green City sau TenBlocks.

Aceste proiecte sunt, in general, la marginea Capitalei, motivpentru care unii vizitatori ar putea opta catre locuinte in blocurivechi, situate mai bine si cu preturi mai mici.

"Targul imi pare foarte mic, sunt putini expozanti. Preturilesunt mari in continuare si am gasit un ansamblu in care sunt chiarmai mari decat in toamna anului trecut. Probabil au facut acestlucru pentru ca au finalizat constructia, dar nu ma mai intereseazaacum acel proiect. Cred ca ne vom orienta pana la urma spre unapartament vechi", spune Ionut M., un contabil de 28 de ani prezentla targ alaturi de sotie. Reprezentantii proiectului Pipera CityLights, despre care vizitatorul spunea ca a crescut preturile, spuninsa ca acestea au ramas la nivelurile de anul trecut, circa 860 -900 de euro/metrul patrat, iar compania chiar a facut o serie dediscount-uri in aceasta perioada.

In cadrul proiectelor expuse mai sunt disponibile circa 2.000 delocuinte, la preturi in jurul valorii de 800 - 1.000 de euro/metrulpatrat, plus TVA. De aproape doi ani insa nu au mai fost inceputeproiecte noi in zone semicentrale, cu acces la metrou sau la altemijloace de transport in comun.

"Majoritatea expozantilor vand in continuare machete, cam tottargul imi pare iluzoriu, iar preturile sunt apropiate de 2009. Nuam gasit nimic atractiv. Proiectele sunt in general foarte retrase,in zone fara utilitati. Am fi dispusi sa luam un credit de 40.000 -45.000 de euro pentru o garsoniera sau un apartament cu douacamere, dar ramane sa mai studiem pe internet", a declarat siMarius Z., care lucreaza in comert.

ARACO: "Prima casa" pentru locuintele noi va atrage 60%din muncitorii din constructii

Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) siCONPIROM afirma ca partea a doua a programului "Prima casa" vaimplica circa 200.000 de angajati din industria constructiilor,circa 60% din totalul fortei de munca de pe aceasta piata. "Prinrelansarea programului "Prima casa" pentru locuinte noi, ar fiangrenati peste 200.000 de oameni din domeniul constructiilor sisectoarelor anexe (proiectare, producatorii de balast, BCA,vopsele, usi etc.). Dimpotriva, in cazul in care "Prima casa"permite din nou achizitionarea de locuinte deja construite,programul ii salveaza pe developerii si pe intermediarii dindomeniul imobiliar, multi din afara tarii si care isi repatriazaprofitul fara niciun avantaj pentru Romania, in timp ce circa80.000 de muncitori din constructii si domeniile conexe ar puteaajunge someri", sustin reprezentantii ARACO si CONPIROM. Acestiasolicita Guvernului un plafon de garantare pentru "Prima casa" deun miliard de euro, in loc de 700 mil. euro cat a fost propus deexecutiv, si propun constructia de locuinte sociale printr-unprogram guvernamental care sa includa TVA zero si incheierea departeneriate public-private. Catalin Lupoaie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO