Eveniment

Principala problemă a României rămâne stăpânirea deficitului bugetar: „Majorarea pensiilor cu 40% va ţine România în recesiune şi în 2021“

Autor: Iulian Anghel

25.10.2020, 17:21 925

Deficitul bugetar va ajunge în acest an la 9% din PIB şi orice nouă cheltuială rigidă/permanentă, precum cea cu pensiile, întrodusă în bugetul consolidat, va compromite aşteptata revenire economică şi va reîntoarce România în recesiune în 2021, cred unii economişti.

Cinci economişti, Aurel Ian­cu (academician), Da­niel Dăianu (acade­mician, pre­şe­dintele Consiliului Fis­cal), Ella Kallai (pro­fesor la Sor­bonne-Pantheon şi SUNY/New York), Valentin Lazea (economistul- şef al BNR) şi Laurian Lungu (Ph.D, Cardiff Business School) au publicat joi o scrisoare deschisă (în nume propriu) în care arată că bugetul, ajuns demult la limită, nu-şi permite majorarea pensiilor cu 40% (cum doresc partidele din Parlament, în baza unei legi votate înainte de pandemie) şi, chiar majorarea cu 14%, de la 1 septembrie, decisă de guvern, apasă greu asupra bugetului care va avea un deficit, la final de an, de aproximativ 9% din PIB.

O majorare cu 40% a pensiilor ar retrimite economia în recesiune şi în 2021 şi ar compromite grav orice încercare de relansare sau de consolidare fiscală, cred autorii documentului citat.

„România a început lupta contra virusului corona cu  deficite bugetar şi extern (de cont curent) de peste 4% din PIB, între cele mai înalte din UE. Aceste deficite au limitat marja de acţiune a Guvernului.“

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO