Eveniment

Printre tarile europene cu cel mai mic salariu orar

04.04.2006, 00:00 26

Angajatii romani primesc printre cele mai mici salarii brute pe ora, nivelul venitului fiind apropiat de cel al muncitorilor din Albania, Ucraina, Bulgaria si Moldova, releva un studiu realizat de Federatia Angajatorilor Europeni (FedEE) in 48 de tari europene.

Potrivit studiului, Romania se afla pe locul 41 al clasamentului - acelasi cu cel ocupat la editia de anul trecut - cu un salariu minim brut de 3,44 de lei pe ora (aproape un euro) pentru lucratorii necalificati din domeniul serviciilor si cu o valoare maxima de 12,06 lei pe ora (aproximativ 3,4 euro) pentru pozitia de manager. Nivelul mediu al salariului brut inregistrat in Romania este, potrivit FedEE, de 5,67 lei pe ora (1,62 euro). Ultimele locuri in clasament sunt ocupate de Albania - 44, Ucraina, Bulgaria, Belarus si Moldova (48).

La polul celalalt se situeaza Danemarca, tara care ofera cele mai mari salarii medii. Acestea reprezinta de altfel si unitatea de referinta a clasamentului. De exemplu, muncitorii danezi castiga de aproape sase ori mai mult decat cei din Slovacia, iar salariul din Romania reprezinta doar 6% din nivelul inregistrat de Danemarca. In Ungaria salariul orar este la nivelul a 12% din cel din Danemarca, in Polonia de 13%, iar in Slovacia de 10%. Urmatoarele clasate dupa Danemarca sunt Norvegia - 78% din salariul Danemarcei, Elvetia - 76%, Luxemburg - 67% si Germania - 63%.

Presedintele Federatiei, Robin Chater, spune ca desi exista diferente foarte mari intre salariul brut primit de muncitorii din diverse tari ale Europei, imaginea se schimba dramatic daca se iau in calcul taxele, asigurarile sociale si puterea de cumparare. "Acesti factori micsoreaza distanta dintre tari. De exemplu, salariul brut pe ora al unui muncitor spaniol reprezinta numai 30% din salariul unui danez, dar puterea de cumparare neta a spaniolului este echivalentul a 70% din cat castiga un danez", a spus Chater.

La intocmirea clasamentului a fost luat in calcul nivelul mediu al salariilor orare inregistrate la 1 februarie 2006.

Federatia Angajatorilor Europeni a fost fondata in 1989 cu sprijinul financiar al Comisiei Europene si reuneste companii internationale cu activitati in mai multe state europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO