Eveniment

Prioritatea zero pentru agricultură: investiţiile în infrastructura de irigaţii

Prioritatea zero pentru agricultură: investiţiile în infrastructura de irigaţii

Foto Shutterstock

31.07.2012, 00:02 578

Agricultura, un sector care a adus anul trecut aproximativ 19 mld. euro în economie, a demonstrat în acest an că nu poate fi pentru moment un pilon solid pentru România având în vedere că în lipsa unei infrastructuri dezvoltate de irigaţii producţiile agricole rămân direct dependente de condiţiile meteo.

Primele date arată că agricultura va termina anul sub rezultatele din 2011 după ce seceta şi temperaturile ridicate au pus la pământ părţi însemnate din recolte. Singura cifră certă în acest moment, producţia de grâu, arată un declin de o treime faţă de anul precedent. Reducerea acestor volatilităţi este direct dependentă de irigaţii. În ultimii 20 de ani însă suprafeţele irigate au coborât dramatic de la aproximativ 2 mil. hectare până la aproximativ 100.000 de hectare în acest an, adică aproximativ 1,5% din totalul suprafeţelor arabile din România.

Pârghiile pe termen scurt pe care oficialii de la Ministerul Agriculturii le au la îndemână pentru combaterea secetei sunt puţine şi au efect limitat: subvenţionarea în continuare a energiei folosite în agricultură sau subvenţionarea fermierilor care decid să îşi ţină producţia în silozuri. Pe termen lung însă toţi şefii de la Agricultură au anunţat proiecte-gigant însă niciunul nu a depăşit stadiul de declaraţie. Canalul Siret-Bărăgan, un proiect început înainte de 1990 şi care are capacitatea de a permite irigarea a 800.000 de hectare, are acum o situaţie incertă după ce Daniel Constantin, noul ministru, a promis un alt proiect de investiţii în agricultură în valoare de 2-3 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO