Eveniment

Priorităţi legislative de toamnă: PSD anunţă o lege a lobby-ului, una a vânzării terenurilor agricole care să-i avantajeze pe români şi înfiinţarea Casei de Comerţ a României

CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU şi LIVIU DRAGNEA au stabilit, la finalul săpătâmânii trecute, la Mamaia, ce noi legi vor avea prioritate în sesiunea parlamentară de toamnă

CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU şi LIVIU DRAGNEA au stabilit, la finalul săpătâmânii trecute, la Mamaia, ce noi legi vor avea prioritate în sesiunea parlamentară de toamnă

Autor: Iulian Anghel

04.09.2017, 00:06 327
Coaliţia de guvernare PSD/ ALDE şi guvernul Tu­dose au stabilit, la finalul săp­­tămânii trecute, la Ma­maia, ce noi legi vor a­vea prioritate în sesiunea palamentară de toamnă, care a început la 1 sep­tembrie.

Între legile anunţate de liderul PSD Liviu Dragnea ce trebuie adoptate în următoarele patru luni sunt unele proiecte vechi de ani de zile, precum o lege a lobby-ului, si altele neaşteptate, asemenea unei noi legi care să-i avantajeze pe români la cumpărarea de terenuri agricole sau o lege de înfiinţare a unei case de comerţ a statului care să-i ajute pe antreprenorii români să-şi exporte produsele.

Între alte proiecte cu impact pot fi numărate legea prevenţiei – discutată şi ea de luni bune, dar neadoptată de Legislativ, o nouă lege a parteneriatului public-privat, noua lege a pensiilor, controversatele legi ale justiţiei, dar şi o lege de organizare a referendumului pentru modificarea Constituţiei, în sensul schimbării definiţiei familiei.

Dragnea a enumerat, între alte priorităţi, şi legea bugetului de stat, care va fi depusă la Parlament în octombrie, Codul administrativ, Codul muncii, Codul finanţelor publice locale.

Dragnea a mai spus, citat de Mediafax, că legea privind vânzarea terenurilor agricole şi silvice este o prioritate legislativă pentru această sesiune parlamentară.

„Proiectul este aproape gata. Ne interesează să creştem şansele cetă­ţenilor români de a cumpăra terenurile româneşti. Nu putem să stăm indiferenţi la ceea ce se întâmplă în România cu terenurile noastre care sunt cumpărate de către străini.“

El a enumerat ca prioritate şi legea lobby-ului: „Chiar dacă nu se va numi aşa, dar în esenţă va trebui să reglementăm procedurile care sunt folosite în UE şi în SUA şi în alte state“.

 

Legi prioritare pentru PSD

- legea de înfiinţare a Fondului Severan de Dezvoltare şi Investiţii

- legea privind înfiinţarea Casei de Comerţ a României

- legea bugetului pe 2018

- Codul administrativ

- Codul muncii

- Codul finanţelor publice locale

- legea parteneriatului public-privat

- o nouă lege a vânzării terenurilor agricole şi silvice

- legea prevenţiei

- legea pensiilor

- legile justiţiei

- o nouă lege a minelor

- legea energiei electrice şi a gazelor naturale

- legea zootehniei

- noi legi ale sănătăţii (inclusiv legea vaccinării)

- legea urbanismului

- legea privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje

- legea referendumului pentru modificarea Constituţiei

 

Legi prioritare pentru PNL

Tot la malul mării, la Neptun, PNL şi-a stabilit priorităţile legislative pentru sesiunea de toamnă. Printre acestea se numără „stoparea creşterii aberante a salariului minim“, „eliminarea ajutorului social pentru persoanele care refuză un loc de muncă“, interzicerea traseismului şi introducerea votului electronic.

PNL a anunţat şi că vrea să reducă TVA şi taxele pe muncă. Preşedinte PNL Ludovic Orban a mai spus că între PNL se numără respingerea în Parlament a ordonanţelor care au fost emise de guvernul Tudose şi care au majorat fiscalitatea şi au „atacat“ mediul de afaceri. PNL a stabilit şi priorităţile legislative privind administraţia publică locală, printre care creşterea cotelor din impozitul pe venit, rămânerea a 80% din redevenţe la nivel local şi scutirea primăriilor şi a CJ de plata mai multor taxe.

 
 
 
 
 
 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO